Decizia cu privire la aderarea României la Schengen, așteptată în Consiliul JAI din luna martie. Lucian Bode: „Este nevoie de un vot și de unanimitate”

Elena Avramescu 09.12.2022, 15:09
Decizia cu privire la aderarea României la Schengen, așteptată în Consiliul JAI din luna martie. Lucian Bode: „Este nevoie de un vot și de unanimitate”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a ținut să spună câteva cuvinte în cursul zilei de astăzi, la o zi după ce Asutria a decis ca România să nu fie acceptată în Spațiul Schengen. Bode este convins că Austria nu a fost în stare să audă toate soluțiile propuse, tocmai de aceea a luat decizia nefastă și a luat o decizie nefastă pentru țara noastră.

Lucian Bode așteaptă decizia Consiliului JAI din luna martie

„Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, din martie, sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a spus ministrul Afacerilor Interne.

Lucian Bode spune că este complet nedreaptă decizia Austriei de a nu vota pentru aderarea României la spațiul Schengen, mai ales că acest lucru s-a întâmplat într-un timp extrem de scurt.

„Surprinderea noastră este cu atât mai mare cu cât veto vine din partea unei țări, Austria, care fără argumente a dat acest veto în condițiile în care pe data de 16 noiembrie, aici la București, valida printr-o declarație susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a spus Lucian Bode.

Se pare că la data de 23 noiembrie, iar ulterior pe 5 decembrie, România a venit cu mai multe soluții viabile care nu au fost pe placul austriecilor, conform spuselor lui Bode. În plus, nu au fost luate în considerare nici soluțiile propuse de Comisie.

Pericolul care ii asteapta pe elevi in scoli. Semnalul de alarma tras de Lucian Bode
Lucian Bode

„Regulile sunt foarte clare, o decizie de aderare a României la spațiul Schengen poate fi luată doar de Consiliul Justiție și Afaceri Interne, secțiunea Afaceri Interne.

Următorul Consiliu JAI ordinar este programat pentru luna martie. Dacă până atunci, va exista un Consiliu extraordinar, și președinția în exercițiu, cehă, a Uniunii, președinția viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie, va agrea împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate, să introducă pe ordinea de zi acest punct, în înțelegerea serviciliu juridic al Comisiei nu este nevoie să parcurgem toate procedrurile parcurse deja, ci este nevoie de un vot și de unanimitate.

Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, din martie, sau la orice alt Consiliu extraordinar”, a mai spus Lucian Bode.

Nicolae Ciucă amenință că nivelul relațiilor cu Austria vor avea de suferit

În urmă cu câteva ore, premierul Nicolae Ciucă a menționat că relațiile bilaterale dintre România și Austria au fost afectate destul de rău din cauza veto-ului folosit de Guvernul de la Viena în cadrul Consiliului JAI prin care s-a opus aderării României la Spațiul Schengen.

În acest sens, a cerut chemarea ambasadorului român din Viena și că nivelul relațiilor diplomatice româno-austriece va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri, o decizie dură în contextul relațiilor diplomatice dintre două state.

„I-am cerut ministrului de Externe să convoace ambasadorul în semn de protest pentru această decizie de neînțeles. Trebuie subliniată relația bilaterală, istorică, pe care o aveam cu Austria și care decurgea bine până la acest moment. Tot prin MAE a fost convocat ministrul de Externe din Viena. Nivelul relațiilor noastre va scădea la nivelul însărcinatului cu afaceri externe la Viena”, a declarat Nicolae Ciucă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...