Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, convins că România și Bulgaria meritau să intre în Schengen: „Încă o dată, mainstreamul liberal și-a expus imensa ipocrizie”

Elena Avramescu 09.12.2022, 14:18
Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, convins că România și Bulgaria meritau să intre în Schengen: „Încă o dată, mainstreamul liberal și-a expus imensa ipocrizie”

Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, nu a tăcut după gestul făcut de Austria împotriva României. Acesta a ținut să precizeze că i se pare complet nedrept ceea ce tocmai s-a întâmplat, deoarece atât România, cât și Bulgaria meritau să adere la spațiul Schengen, deoarece muncesc foarte mult pentru protejarea granițelor și pentru stoparea migrației ilegale.

Péter Szijjártó regretă votul de ieri dat de Austria

În acest sens, Péter Szijjártó a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care a ținut să le reaminteacă tuturor că statele membre UE au supus la vot la Bruxelles aderarea Croației, României și Bulgariei la spațiul Schengen, unde Croația a fost admisă, însă România și Bulgaria au fost respinse pe nedrept.

„De ce nu s-au putut alătura? Ei bine, pentru că două state, Austria și Țările de Jos, a refuzat aderarea lor. Toți ceilalți au susținut-o.

Unde sunt chițibușarii profesioniști, eurodeputații preocupați de unitatea UE, europarlamentarii care vor să elimine unanimitatea, jurnaliștii plângăcioși ai curentului liberal, birocrații de la Bruxelles, miniștrii din guvernele liberale?

Să comparăm această tăcere actuală cu vacarmul care însoțește fiecare poziție națională maghiară în dezbaterile de la Bruxelles. Încă o dată, mainstreamul liberal și-a expus imensa ipocrizie: dacă o țară central-europeană se opune prin veto, este sfârșitul lumii, distrugerea unității europene, iar dacă vest-europenii se opun prin veto, este în regulă”, a scris Szijjártó.

Preşedintele Austriei regretă decizia guvernului austriac de a bloca aderarea României

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a făcut o declarație în cursul zilei de astăzi, spunând că regretă profund decizia guvernului austriac de a bloca aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen, potrivit Reuters.

„Este adevărat că Austria este într-o situaţie dificilă ca urmare a numărului foarte mare de solicitanţi de azil. Dar blocarea aderării la Schengen nu contribuie la o soluţie”, a scris şeful statului austriac pe Twitter.

Van der Bellen crede că în foarte scurt timp urmează să fie găsită o soluţie de compromis care se poate realiza numai prin dialog cu toți partenerii din Uniunea Europeană.

Din nefericire, aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost respinsă joi, în cadrul Consiliului JAI, astfel că respingerea s-a făcut cu două voturi împotrivă, al Austriei şi al Ţărilor de Jos. Însă Croaţia a fost mai norocoasă, deoarece a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie.

Și președintele bulgar, Rumen Radev, este extrem de supărat după cele întâmplate, spunând că țara sa nu va putea securiza în totalitate frontierele externe ale Uniunii Europene până nu se va lua decizia admiterii Bulgariei în Schengen. Astfel că Olanda și Austria trebuie să țină cont că Sofia va putea să mobilizeze fonduri și forțe de la frontierele cu România și cu Grecia pentru a le aloca graniței cu Turcia, care este frontiera externă a Uniunii Europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...