Asociaţia Magistraţilor din România, reacție despre impozitarea pensiilor speciale: „Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu”

Ciprian Ioana 25.09.2019, 17:03
Asociaţia Magistraţilor din România, reacție despre impozitarea pensiilor speciale: „Pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu”

Asociația Magistraților din România a reacționat la proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale. Magistrații susțin că această indemnizație n-ar reprezenta un privilegiu, menționând că aceste scăderi n-ar trebui să devină monedă electorală.

Asociația Magistraților din România se teme că procurorii și judecătorii ar putea primi mai puțini bani din partea statului. AMR a reacționat cu privire la impozitarea pensiilor speciale, proiect care așteaptă votul final în Camera Deputaților.

Inițiativa, care aparține ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, prevede impozitarea cu 30% a sumelor care depășesc 7.000 de lei și cu 50% a celor care sar de 10.000 de lei.

Asociaţia Magistraţilor din România, reacție despre impozitarea pensiilor speciale

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a transmis Asociaţiei Europene a Judecătorilor o scrisoare în care a adus critici proiectului de lege care prevede diminuarea pensiilor magistraţilor.

„AMR a trimis Asociaţiei Europene a Judecătorilor (EAJ) o scrisoare deschisă prin care a adus critici concrete şi argumentate proiectului de lege referitor la scăderea drastică a pensiilor magistraţilor. AMR a făcut trimitere la documente interne şi internaţionale ce consacră principiul independenţei justiţiei ce include şi independenţa financiară, invocând, printre altele, chiar art. 8.1. din Carta Universală privind Statutul Judecătorilor, adoptată de UIM-IAJ în anul 1999 şi actualizată în anul 2017, prevedere potrivit căreia judecătorii trebuie să primească o renumeraţie suficientă pentru a le asigura independenţa economică şi, prin aceasta, demnitatea, imparţialitatea şi independenţa”
Comunicat semnat de judecătorul Andreea Ciucă.

Remuneraţia judecătorilor nu trebuie să depindă de rezultatele muncii acestora ori de performanţele lor şi nu trebuie să fie redusă pe perioada activităţii, atrag atenția judecătorii.

„Totodată, AMR a accentuat faptul că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială pentru inconvenientele ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii, fiindu-le interzise activităţi ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le ofere după pensionare menţinerea unui nivel de viaţă cât mai apropiat de cel avut în timpul activităţii”
Comunicat Asociația Magistraților din România

Urmăriți Impact.ro și pe