Ce se întâmplă în prezent cu pensiile speciale. La ce înțelegere au ajuns partidele din România

Raluca Juncu 20.04.2020, 13:30
Ce se întâmplă în prezent cu pensiile speciale. La ce înțelegere au ajuns partidele din România

Dezbaterile din spațiul public referitoare la pensii rămân destul de controversate în România, în contextul în care prăpastia dintre oamenii încasează lunar pensii colosale și bătrânii cărora nu le ajunge această indemnizație să supraviețuiască de la o zi la alta, se adâncește tot mai mult. Pensiile speciale creează, însă, discuții și mai aprinse.

Impozitarea pensiilor speciale din România, ținută în loc

Mai multe grupuri parlamentare din România au depus la Senat mai multe proiecte care prevăd impozitarea pensiilor speciale, însă, deocamdată, parlamentarii nu s-au înțeles asupra acestui lucru, motiv pentru care, subiectul pensiilor speciale a rămas, practic, în aer. De când s-a declanșat pandemia de COVID-19, PNL, PSD, UDMR, precum și USR au susținut în mod public necesitate eliminării pensiilor speciale. Proiectele tuturor formațiunilor care propun impozitare acestor pensii speciale prevăd ca sumele incasate de stat din aceste impozite să fie direcționate către investiții în domeniul sănătății, în contextul crizei epidemice generate de virusul SARS-COV-2.

Impozitarea pensiilor speciale din România, ținută în loc. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Impozitarea pensiilor speciale din România, ținută în loc. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Dar, partidele parlamentare nu au ajuns la o înțelegere referitoare la susținerea proiectului în Parlament.

Proiect pensii speciale lansat de PNL

Parlamentarii PNL au depus un amendament prin care solicită impozitarea pensiilor speciale, un procedeu care se dorește a fi impus gradual, pornind de la 10% și ajungând până la 95%. Măsura susține impozitarea pensiilor speciale care depășesc 2000 de lei, cu excepția celor acordate polițiștilor, militarilor și celor din serviciile secrete. Inițiativa aparține liberalilor Florin Roman și Daniel Fenechiu, de la Senat. Banii ar urma să fie donați în lupta împotriva COVID-19.

Propunerea vizează impozitarea cu:

  • 10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei;
  • 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei;
  • 95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.

Proiect pensii speciale USR și UDMR

Proiectul USR depus la Senat privind impozitarea pensiilor speciale face referire la o impozitare cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare față de pensia contributivă. Inițiativa prevede un impozit de 90% pentru toate pensii speciale de peste 3.500 de lei și un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 3.500 de lei.
Pensia minimă în România este de 704 lei, iar cea mai mare pensie specială depășește 70.000 de lei, ceea ce înseamnă de aproximativ 100 de ori mai mult. O discrepanță uriașă este și între pensia medie din sistemul public, în prezent 1.247 lei, și pensia medie din sistemele speciale, care variază între 4.000 de lei și 19.000 de lei, au subliniat semnatarii proiectului, Claudiu Năsui și Cristina Prună, potrivit site-ului oficial. 

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila subliniază, de asemenea disproporțiile create de finanțările din fonduri publice.

„Considerăm că sistemul veniturilor din România, finanţate din fonduri publice, este distorsionat, atât în cazul salariilor cât şi în cel al pensiilor. Nici un venit plătit din bani publici nu trebuie să fie mai mare ca indemnizaţia netă al preşedintelui ţării”, a spus liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Proiect pensii speciale- PSD

„Pensiile speciale trebuie tăiate! Iar banii economisiți să meargă la Sănătate!
Foarte mulți români suferă în aceste momente din cauza crizei. Mulți au fost deja trimiși în șomaj tehnic, alții își văd afacerile năruite și un viitor deloc fericit în față. Ei nu trebuie lăsați singuri să suporte efectele grave ale acestei crize, în timp ce alții se bucură în continuare de pensii speciale de zeci de mii de lei.
Este timpul să facem ordine! Impozitarea drastică a pensiilor speciale este prima măsură de bun-simț! Acei bani sunt mai utili azi pentru a cumpăra echipamente de protecție pentru medici, ventilatoare sau alte materiale sanitare de maximă urgență.
Voi merge până la capăt și vreau ca acest proiect să treacă cât mai repede prin Parlament. Pentru că solidaritatea nu trebuie doar declarată, ci demonstrată prin fapte!”, scria la sfârșitul lunii trecute, Alfred Simonis, deputat PSD.

Jurnaliștii de la Radio România Liberă scriau, la începutul acestei luni, că USR, UDMR și PSD ar putea forma o alianță complet nouă, în Parlament, care să susțină impozitarea pensiilor speciale, inclusiv cele ale polițiștilor și militarilor.
Cea mai mare pensie din România, în anul 2019, a fost de 73.890 de lei pe lună și aparținea unui fost procuror comunist, Gheorghe Bălășoiu, fost comandant al Penitenciarului de la Colibași. Aceasta reprezenta un cumul de pensii speciale – de magistrat și de militar, mai scrie sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe