De la începutul războiului din Ucraina, Arabia Saudită a investit peste 500 de milioane de dolari în companii energetice rusești

Mihnea Tălău 15.08.2022, 12:29
De la începutul războiului din Ucraina, Arabia Saudită a investit peste 500 de milioane de dolari în companii energetice rusești

Un document depus la bursă arată că Kingdom Holding Company din Arabia Saudită a investit peste 500 de milioane de dolari în companii energetice rusești în perioada în care a început războiul din Ucraina.

Kingdom Holdings, una dintre cele mai importante companii de profil din Arabia Saudită, este deținută în cea mai mare parte de prințul Alwaleed bin Talal. Fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite deține aproximativ 17% din compania de investiții.

Investiții masive în Gazprom, Rosneft și Lukoil

Kingdom Holdings a postat duminică pe Twitter detalii despre tranzacțiile în companiile energetice rusești Gazprom, Rosneft și Lukoil.

Tweeturile arată că societatea a investit 1,37 miliarde de riali saudiți, sau 365 de milioane de dolari, în Gazprom și 196 de milioane de riali în Rosneft în februarie 2022. Ea nu a oferit date specifice.

Kingdom Holdings a investit, de asemenea, 410 milioane de riali în Lukoil din februarie până în martie 2022. Acest lucru înseamnă că a continuat să investească bani în firma energetică în timp ce SUA și Uniunea Europeană intensificau sancțiunile împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

Dupa Polonia, si Bulgaria va ramane fara gazele rusesti

Investiții importante și în China

Alte companii în care Kingdom Holdings a investit în acest an includ giganții chinezi din domeniul tehnologiei Alibaba și Tencent, precum și gigantul minier australian BHP, potrivit documentului încărcat pe Twitter.

Investițiile sale realizate din 2020 până în 2022 se ridică la peste 12,8 miliarde de riali până în prezent.

Gigantul petrolier Arabia Saudită este liderul OPEC și al aliaților săi, care include Rusia. În iunie, ministrul energiei din regat, Abdulaziz bin Salman, a declarat că relațiile cu Rusia sunt „la fel de bune ca vremea din Riad”.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman au avut, luna trecută, o discuţie telefonică, în care au remarcat „cu satisfacție” că țările producătoare de petrol din grupul OPEC+ „își îndeplinesc în mod constant obligațiile”.

Discuţia a avut loc la câteva zile după ce preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit în Arabia Saudită cu moștenitorul saudit, de la care a obținut promisiunea că țara sa își va crește capacitatea de extracție cu un milion de barili pe zi.

.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...