Liderii G7 vor să adopte o plafonare de preț pentru petrolul rusesc. Scopul este de a limita veniturile energetice ale Moscovei

Elena Avramescu 27.06.2022, 13:49
Liderii G7 vor să adopte o plafonare de preț pentru petrolul rusesc. Scopul este de a limita veniturile energetice ale Moscovei

O propunere de plafonare a prețului petrolului și gazelor rusești pentru a reduce veniturile Kremlinului și a reduce presiunile inflaționiste în vest a adunat sprijin duminică, când liderii G7 se întâlnesc în Bavaria. Evenimentul de trei zile va fi dominat de discuții despre cum să înăspriți viciul economic și militar în jurul lui Vladimir Putin fără a duce la contagii dezastruoase, inclusiv o reacție în rândul consumatorilor occidentali și înfometare într-un sud global înfometat de ploaie și cereale.

Plafonare de preț pentru petrolul rusesc cerută de G7

Joe Biden, la începutul summit-ului desfășurat în castelul alpin bavarez, care a constituit locul întâlnirii G7 din 2015, a spus că Putin a fost zădărnicit de gradul de unitate arătat de Occident.

„Putin a contat de la început pe faptul că NATO și G7 s-ar distra cumva. Dar nu am făcut-o și nu vom face”, a spus Joe Biden, potrivit The Guardian.

Dar în culise, în timp ce Putin a dat cu rachete asupra Kievului și a obținut noi câștiguri teritoriale în estul Ucrainei, există o îngrijorare profundă că Occidentul nu a adunat încă amestecul de politici care îl va forța să dea înapoi. Un plan de interzicere a importurilor de aur rusesc urmat de SUA și Marea Britanie, considerat un pas progresiv nu decisiv, nu are încă sprijinul clar al UE.

Limitele duble ale prețului petrolului și gazelor din conducte rusești sunt cercetate intens de premierul italian, Mario Draghi, iar la ședința de deschidere de duminică a câștigat sprijinul președintelui francez, Emmanuel Macron.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

„Acum există un optimism mai mult decât ușor că acest lucru va funcționa”, a spus o sursă.

Plafonul de gaz ar fi operat doar de către țările europene care refuză să plătească peste un preț fix încă nespecificat pentru gazul rusesc. Se susține că Rusia, pe termen scurt, nu are o piață alternativă pentru a vinde gazul din conductă și, dacă nu ar fi pregătită să sufere un impact uriaș asupra veniturilor sale prin închiderea totală a conductei, nu ar avea altă opțiune decât să vândă la prețul dictat de Europa. Gazul lichid ar fi exceptat de la acest preț maxim.

Serbia caută soluții pentru a scăpa de dependența de gazul rusesc. La ce s-au gândit oficialii de la Belgrad
Gaz rusesc

„Punerea unui plafon la prețul combustibililor fosili importați din Rusia are un scop geopolitic, precum și unul economic și social. Trebuie să ne reducem finanțarea către Rusia. Și trebuie să eliminăm una dintre principalele cauze ale inflației. Trebuie să evităm greșelile făcute după criza din 2008: criza energetică nu trebuie să producă o revenire a populismului. Trebuie să atenuăm impactul creșterii prețurilor la energie, să compensăm familiile și întreprinderile în dificultate și să impozităm companiile care realizează profituri extraordinare”, a spus Draghi pentru G7.

O plafonare de preț ar opera prin dictarea cvasimonopolului responsabil de asigurarea petrolierelor ruse că vor fi sancționați dacă vor permite vânzarea petrolului peste un preț fix. Aproximativ 95% din acoperirea de răspundere civilă a navelor cisterne la nivel mondial este asigurată printr-o organizație de asigurări din City of London numită International Group of Protection and Indemnity Clubs, care trebuie să respecte legislația europeană.

Producția rusă de petrol a scăzut sub presiunea sancțiunilor, dar veniturile sale pe baril au crescut din cauza prețului ridicat al petrolului la nivel global, opusul a ceea ce își doresc liderii occidentali. SUA și Canada au interzis importurile de petrol rusesc, în timp ce Uniunea Europeană a convenit să interzică importurile maritime de țiței rusesc până la sfârșitul anului.

Țările UE au fost direcționate să-și umple rezervele de gaze cu minimum 80%, dar sunt cu mult sub acest lucru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...