De ce trosnește centrala termică. Ce se întâmplă de fapt și ce trebuie să faci imediat

Emanuela Pană 25.05.2022, 18:19
De ce trosnește centrala termică. Ce se întâmplă de fapt și ce trebuie să faci imediat

De ce trosnește centrala termică și ce se poate întâmpla dacă scoate sunete ciudate. Tot mai multe persoane se plâng de faptul că centralele termice produc anumite zgomote (bufnitură/bubuit) deranjante, în special la aprinderea flăcării, ceea ce înseamnă că unitățile pot avea și momente în care nu funcționează în parametri. În timpul funcționării, orice centrală emite un anumit zgomot normal, însă, de cele mai multe ori, nivelul sunetului este redus, nefiind remarcat. Apariția unor sunete ciutate, care nu s-au mai auzit în trecut, poate indica o defecțiune, nu neapărat una majoră. Descoperă în continuare de ce trosnește centrala termică.

De ce trosnește centrala termică?

Atât în urma acțiunii pompei de recirculare, cât și a arderii propriu-zise a combustibilului, fiecare centrală termică emite un anumit sunet în timpul funcționării, lucru perfect normal. De regulă, zgomotul este unul redus, fapt pentru care, de cele mai multe ori, nici măcar nu îl remarcăm. În calitate de proprietar al dispozitivului, ar trebui să acorzi o atenție sporită centralei termice atunci când sesizezi apariția unor sunete ciudate, pe care nu le-ai mai auzit în trecut.

Astfel de zgomote arată întotdeauna că este posibil să apară o defecțiune. În cazul în care nu este rezolvată, defecțiunea poate conduce la o problemă majoră și, implicit, la înlocuirea completă a centralei. Dacă se intervine în timp util, ar putea fi vorba doar despre o reparație lejeră prin soluții tehnologice la îndemână, fără investiții majore.

Cum recunoști o defecțiune la centrala termică?

În majoritatea cazurilor, zgomotele ciudate ale centralei sunt cauzate de trei situații problematice. Iată de ce trosnește centrala termică de cele mai multe ori:

  • Centrala scoate un sunet asemănător unui huruit puternic când funcționează la un nivel înalt – acest zgomot apare ca rezultat al unei defecțiuni a pompei de recirculare. Acest dispozitiv trimite apa fierbinte dinspre pompă spre calorifere, iar mișcarea este asigurată de învârtirea unei elice. Din cauza acumulării, în timp, a diverselor particule în zona pompei, elicea are tendința de a se bloca, ceea ce duce la apariția unui sunet specific, ușor de identificat;
  • Aerisirea deficitară a echipamentului poate determina apariția unui sunet asemănător unei bolboroseli. În acest caz, golurile de aer care se formează în diferitele zone ale centralei fac ca funcționarea acesteia să fie ineficientă și zgomotoasă. Merită să știi că, aproape întotdeauna, aceste sunete sunt însoțite de o scădere a temperaturii agentului termic, cu toate că dispozitivul funcționează fără întrerupere;
  • Centrala scoate zgomote asemănătoare unor lovituri de ciocan sau pare că șuieră la o tonalitate înaltă, cu precădere în momentul declanșării aprinzătorului – acest lucru este cauzat de depunerea unui strat de calcar pe schimbătorul de căldură, care poate ajunge la grosimi surprinzătoare. Pe cale de consecință, consumul de combustibil va crește, iar eficiența se va micșora. Vor apărea, în mod implicit, zgomote deranjante.

Ce trebuie să faci dacă centrala ta scoate zgomote ciudate?

Dacă centrala termică scoate zgomote ciudate, cel mai probabil trebuie verificată. Aceste dispozitive pot prezenta defecțiuni cu potențial periculos, întrucât funcționează la presiuni înalte, iar, de cele mai multe ori, utilizează gaz ca element de încălzire.

De ce trosneste centrala termica
Ce trebuie sa faci daca centrala ta trosneste

Pentru a nu te pune în situații cu caracter periculos, este necesar să fii atent la apariția eventualelor semne care prevestesc că ceva nu este în regulă. Partea bună este că centralele termice moderne au în dotare numeroși senzori care indică deseori și locul defecțiunii.

Revenind la zgomotele ciudate pe care le poate emite o centrală, este important de menționat că ele nu trebuie neglijate, întrucât poate fi necesară o intervenție. Vorbim despre intervenția unui specialist, deoarece intervențiile persoanelor neautorizate nu sunt premise.

Ce poate face însă proprietarul locuinței este să aerisească încăperea și să introducă apă în instalație, în cazul în care presiunea din ea este prea scăzută. Un sunet asemănător unei bolboroseli se va auzi în timpul funcționării centralei. În acest caz, fiecare centrală termică are o intervenție specifică, mai multe informații găsindu-se în manualul tehnic.

De ce trosnește centrala la aprinderea flăcării?

În majoritatea ocaziilor, zgomotul emis de centrală (bufnitura/trosnitul/bubuitul) este doar deranjant, nu și periculos. Dacă dispozitivul tău produce un zgomot în momentul în care se aprinde flacăra, respectiv în momentul în care dai drumul la apă caldă la robinet ori termostatul pornește încălzirea în calorifere, trebuie să știi nu e neapărat ceva grav.

Aprinderea flăcării ține de mai mulți factori, printre care și calitatea gazului, temperatura interioară, condițiile atmosferice (presiune, vânt sau chiar praf), lungimea hornului de evacuare, etc. Pe de altă parte, sunetul de la aprindere poate fi cauzat și de electrodul de aprindere. Acesta se schimbă foarte ușor și nici nu este scump.

După cum aminteam și mai sus, printre motivele pentru care centrala termincă începe să scoată diverse zgomote se numără și calcarul de la apa dură, care se depune pe schimbătorul de căldură. Exceptând depunerile de calcar, o altă problemă este strâns legată de defecțiunile care se produc la nivelul pompei centralei termice.

Primul simptom că pompa nu mai funcționează cum trebuie este o vibrație ușoară, cauzată de blocarea arborelui sau a elicei. Când motorul dispozitivului este foarte fierbinte, responsabil este motorul pompei. Cea mai bună soluție în acest caz o reprezintă înlocuirea pompei, care costă între 800 și 1.400 de lei, cu tot cu instalare.

Cum funcționează pompa de încălzire și unde este localizată?

Pompa de încălzire a centralei termice captează apa caldă din dispozitiv și o pompează în țevi peste tot în locuință. Așa sunt alimentate caloriferele, robinetele, caloriferele verticale sau dușurile. Atunci când pompa nu funcționează în parametri ori, mai rău, nu funcționează deloc, aceasta poate provoca daune serioase asupra întregului sistem de încălzire. Pagube care sunt, totodată, și foarte costisitoare.

Pompa de încălzire se găsește în spatele carcasei metalice, iar atunci când funcționează corect ea vibrează foarte silențios. Când sunetele devin deranjante, cel mai probabil s-a blocat arborele ori elicea. În alte cazuri, în deosebi când motorul este foarte fierbinte, problema poate fi chiar această componentă. Pompa de circulație se încălzește, însă poate fi atinsă fără probleme. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când sistemele de încălzire care nu au funcționat de ceva vreme.

Soluția? Ei bine, dacă o componentă a pompei centralei termice se blochează, iar pompa nu mai funcționează cum trebuie, există posibilitatea ca, dacă o „bați“ puțin, componentele să se pună în mișcare. Dacă această situație se repetă, atunci este un semn clar că pompa de încălzire se va strica și, prin urmare, centrala termică nu va mai funcționa. În astfel de cazuri, înlocuirea pompei reprezintă cea mai bună soluție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...