Cum alegi corect o centrală termică pentru a plăti facturi mai mici. Cei mai mulţi români nici nu se gândesc la aceste detalii

Badea Violeta, Camelia Moldoveanu 22.12.2021, 17:04

Specialiștii spun că instalarea unei centrale termice ne aduce o mulțime de avantaje, dar foarte puţini explică la ce trebuie să fim atenți atunci când o cumpărăm. Recent, Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a lansat un pliant informativ în care sunt trecute câteva sfaturi privind centralele termice. Multe persoane au trecut peste aceste detalii!

Sfaturi pentru alegerea unei centrale termice

AEE a lansat un pliant informativ care te ajută enorm în alegerea unei centrale termice perfecte care să îți aducă numai beneficii și costuri reduse.

Acesta cuprinde mai multe indicații privind centralele termice pe lemne, peleți sau brichete, centralele termice pe gaz, centralele termice pe cărbuni și cele electrice, care te vor ajuta, cu siguranță, să faci o alegere potrivită pentru locuința și bugetul tău.

Prin această campanie, AEE încearcă să-i facă pe consumatorii de energie, atât gospodării casnice, cât și persoane juridice, să utilizeze cele mai eficiente tehnologii disponibile pe piață și avantajoase din punct de vedere financiar. Principalul scop al acestei agenții este acela de a reduce consumul de energie.

Pliant AEE
Pliant AEE
  • Centrala termică pe gaz

Potrivit pliantului AEE, centrala termică pe gaz ocupă puțin spațiu în încăpere și poate fi încorporată în mobilier sau poate fi instalată direct pe perete. De asemenea, aceasta are conductă de evacuare a gazelor arse și panou de comandă cu display LCD.

Avantaje:

– cheltuieli minime de întreținere și exploatare

– funcționează pe gaz natural

– eficiență mare,peste 90%

Dezavantaje:

– poluează mediul

– este dependentă doar de existența combustibilului gazos

  • Centrala termică pe lemne, paleți sau brichete

Conform pliantului AEE, centrala termică pe lemne, paleți sau brichete este eficientă energetic, folosește un combustibil ecologic și poate fi alimentată chiar și pentru o săptămână întreagă. Un dezavantaj ar fi că este voluminoasă în dimensiune.

Avantaje:

– este ecologică

– nu este dependentă de alimentarea cu gaz

– eficiență energetică de 90%

– autonomie de circa o săptămână

Dezavantaje:

– cheltuieli mari de instalare și întreținere

– necesită mai mult spațiu pentru instalare și depozitare a combustibilului

  • Centrala termică pe cărbuni

Potrivit pliantului AEE, centrala termică pe cărbuni are un randament sporit, iar costul cărbunelui este mai mic în comparație cu gazele naturale. Un dezavantaj ar fi acela că necesită spațiu separat de incintele rezidențiale încălzite și sistem de ventilare cu ieșire directă afară.

Avantaje:

– nu este dependentă de alimentarea cu gaz

– costul combustibilui accesibil

Dezavantaje:

– cheltuieli mari de instalare și întreținere

– poluează mediul

– eficiență mai mică

  • Centrala termică electrică

Potrivit celor de la AEE, centrala termică electrică este o soluție simplă și comodă atunci când casa nu este conectată la rețeaua de gaze naturale și nu se dorește montarea altor tipuri de centrale termice.

Avantaje:

– preț mic

– poate fi instalată ușor

– este ecologică

–  eficiență aproape de 100%

Dezavantaje:

– cheltuieli mari de energie

– este dependentă de alimentarea cu energie electrică

Urmăriți Impact.ro și pe