Editorial Alin Buzărin

De ce tot urcă AUR în clasament?

Alin Buzărin 16.04.2021, 16:13
De ce tot urcă AUR în clasament?

Într-un sondaj recent, tănărul partid, de fapt alianță, s-a suit până pe locul 3 în ierarhia opțiunilor. Explicațiile sunt simple. Așadar, după socotelile recente ale INSCOP, AUR are 15,3 la sută. A depășit USR-PLUS (tot o alianță), a prins treapta a treia a podiumului (după PSD, 30 de procente și PNL 26). Față de momentul alegerilor, situat cam cu patru luni în urmă, AUR aproape că și-a dublat scorul, care, chiar și pentru momentul decembrie 2020 a părut nu mare, nu imens, ci de-a dreptul halucinant! Dar oare ce a condus la aceste cifre, imposibil de imaginat în urmă cu o jumătate de an?

Doar pandemia?

Specialiștii, sociolgii, oricum, niște oameni mai deștepți, mai școliți și mai licențiați decât noi, chibiții contribuabili, spun că explicația acestei fabuloase detente e oferită în primul rând de pandemie. Măcar în parte, nu e exclus să fie așa. Cu o doctrină rudimentară, dar eficientă, AUR a atins ”orizonturile intelectuale” ale acelor segmente care hulesc purtatul măștii, se tem că prin vaccinare li s-ar introduce cipuri în trup, huiduie închiderea magazinelor la șase seara și intratul în case la opt, când afară e încă lumină. AUR s-a adresat oamenilor cu o educație limitată și a profitat că la vremuri de molimă campania electorală online e pară mălăiață, picată de sus. În condiții normale, de campanie ”în teren”, oamenilor lui Simion le-ar fi fost mult mai greu. Artiștii cer onorarii mari, grătarele electorale costă. Așa, cu un pic de hau-hau în fața tastaturii, iei voturi mult mai ușor. Și nici nu contează prea mult despărțirea de Diana Șoșoacă, pentru niște principii politice atât de sărace nici n-ai nevoie de ideolog.

Diana Șoșoacă a fost exclusă din Alianța AUR foto - Inquam
Diana Șoșoacă a fost exclusă din Alianța AUR
foto – Inquam

Gafele guvernării

Și înainte de alegeri, dar și după, Puterea a călcat în străchini cu amandouă picioarele. De la adusul Luminii Învierii de către polițiști până la incendiile din spitale, bulversarea anului școlar și emiterea unor restricții pe care nu le înțelege nimeni. Când vezi că ocârmuitorii sunt nepricepuți, cauți alternative. Cu PNL n-a fost bine, de PSD ne-am săturat, USR-PLUS mustește de habarniști lustruiți, UDMR n-are de unde să ia mai mult (și-așa a luat destul) pentru că maghiarii din România cam ăștia sunt. Și-atunci apare AUR, indică electoratului lumpen (dar majoritar) niște potențiali dușmani ai nației, dintre cei aflați la Putere, trage câteva pârțuri tricolore și se cocoață doar într-o jumătate de an până pe treapta a treia a podiumului!

George Simion, la protestele față de restricțiile impuse de Executiv foto - Inquam
George Simion, la protestele față de restricțiile impuse de Executiv
foto – Inquam

Atragerea spre urne

Adepții AUR nu vin nici din rândurile liberalilor, nici ale useriștilor sau ale pluseriștilor. Alegătorii acestor formațiuni fie nu bagă de seamă ce se întâmlă în societate, fie observă și se revoltă, însă e greu de crezut că pot suferi mutații doctrinare atât de radicale încât să îmbrățișeze doctrina lui George Simion (de fapt a lui Călin Georgescu, singura persoană din stratosfera noului partid care are un nivel de cultură acceptabil). La rându-le, pesediștii își schimbă cu greu opțiunile, n-o fac nici dacă din sânul lui Ciolacu s-ar ivi șerpi, nu bancnote. Și-atunci, de unde? Probabil că din rândul acelor categorii care ignorau peisajul politic, nu mergeau la vot, li se fâlfâia cine și cum conduce țara. Mulți dintre adepți sunt cei care, din cauzele expuse mai înainte, au și plecat peste granițe, dar nu s-au dus în străinătate pentru masterate sau burse internaționale, ci pentru a îngriji bătrâni sau pentru a îndoi fiare pe șantierele Occidentului, sau chiar pentru a sta cu mâna întinsă pe treptele catedralelor. Când pe aceștia apucă dorul de Patrie, deschid netul și dau bife lozincilor patriotarde găsite pe Facebook sau pe Instagram.

Până când doamna în vârstă solicită urătorul pampers, au timp destul ca inimile să le vibreze de patriotism.