De ce și-a schimbat Turcia numele. Legătura surprinzătoare cu una dintre cele mai importante sărbători ale SUA

Beatrice Dumitru 03.06.2022, 11:17
De ce și-a schimbat Turcia numele. Legătura surprinzătoare cu una dintre cele mai importante sărbători ale SUA

Turcia a intrat pe lista statelor care și-au schimbat numele. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a oficializat demersul pentru schimbarea numelui țării în decembrie 2021, când a anunțat într-o declarație că guvernul va folosi „Türkiye” în toate formele oficiale de activități și corespondență. „Türkiye reprezintă și exprimă cultura, civilizația și valorile națiunii turce în cel mai bun mod”, spunea liderul de la Ankara.

Turcia și-a aschimbat numele

Turcia se numește acum „Türkiye” la Națiunilor Unite, care au acceptat schimbarea după o solicitare a guvernului de la Ankara. Campania de rebranding sub numele de Türkiye a început în decembrie, la cererea lui Recep Erdogan. Ţara s-a numit „Türkiye” după declararea independenţei sale, în anul 1923.

Procesul pe care l-am început sub conducerea președintelui nostru Recep Tayyip Erdogan pentru a crește valoarea mărcii țării noastre urmează să fie finalizat”, a scris ministrul de Externe turc Cavusoglu, marți, pe Twitter.

Purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric a declarat pentru CNN că organizația a acceptat schimbarea numelui în „Türkiye” și a intrat în vigoare de îndată ce s-a primit cererea oficială la sediul ONU din New York miercuri, 1 iunie. „Țările sunt libere să aleagă felul în care doresc să fie numite”, a precizat acesta.

De ce și-a schimbat Turcia numele. Legătura surprinzătoare cu una dintre cele mai importante sărbători ale SUA

De ce și-a schimbat Turcia numele

Potrivit agenției de stat turce TRT, schimbarea numelui Turciei nu a fost făcută doar pentru a consolida brandul țării, ci și pentru a se disocia de pasărea nord-americană Meleagris (curcan), consumată de obicei la cinele de Ziua Recunoștinței din SUA, scrie The Jerusalem Post.

Motivul pentru schimbarea numelui este din cauza asemănărilor curcanului cu bibilicile, care au fost importate inițial în Europa prin Turcia, pe vremea când colonizatorii europeni au descoperit America și, ulterior, curcanul (în limba engleză cuvântul „turkey” înseamnă „curcan”). Pe măsură ce rolul geopolitic al țării crește, Turcia a devenit mai conștientă de imagine, iar sensibilitatea lui Erdogan cu privire la modul în care este percepută țara este legată, probabil, de tendințele sale naționaliste.

Și alte țări și-au schimbat numele

Turcia vrea acum ca lumea să o numească Türkiye, dar nu este singura țară care și-a schimbat numele. Uneori este vorba de politică, alteori de o pauză de la istorie sau chiar de marketing. Iată care sunt aceste țări:

Olanda

Guvernul olandez a renunțat la numele Olanda (Holland), iar acum statul se numește Țările de Jos. Se pare că schimbarea numelui face parte dintr-un efort de a scăpa de asocierea țării cu consumul de droguri recreative și prostituția legală, potrivit Deutsche Welle.

Macedonia de Nord

În 2019, Republica Macedonia (deși recunoscută ca Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) a devenit oficial Republica Macedonia de Nord. Spre deosebire de alte schimbări de nume de țară, motivația în acest caz a fost politică.

Macedonia de Nord a încercat să îmbunătățească relațiile cu Grecia, urmărind aderarea la NATO și UE. Grecia a contestat mult timp utilizarea numelui Macedonia pentru țara vecină, deoarece acesta este și numele unei regiuni geografice din statul elen. Macedonia a fost, de asemenea, un vechi regat grecesc. Disputa privind denumirea a contribuit chiar la instabilitatea în regiune.

Eswatini

În aprilie 2018, regele Mswati III a redenumit Swaziland în Eswatini, subliniind încercarea conducătorului de a se elibera de trecutul colonial al țării. Se spune că regele a fost, de asemenea, nemulțumit de faptul că Swaziland era confundat de unii cu Elveția. Anunțată cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la formarea țării africane, Eswatini înseamnă „țara swaziților” în limba lor.

Cehia

Marketingul se află în spatele schimbării numelui țării din Europa centrală, Cehia. În 2016, guvernul ceh a schimbat oficial numele în Cehia, împreună cu o recomandare de a promova această versiune scurtă în contexte internaționale.

Deși UE, ONU și unele companii mari o numesc Cehia, numele nu a prins destul de mult la nivel internațional. Poate că un motiv este că Cehia ar putea fi prea ușor confundată cu Cecenia, o republică rusă din Caucaz.

Cabo Verde

Această națiune insulară situată în Oceanul Atlantic, la aproximativ 700 de kilometriîn largul coastei Senegalului, și-a depus cererea oficială pentru schimbarea numelui în 2013. Denumită anterior Capul Verde, aceasta este o anglicizare parțială a originalului portughez „cabo verde”, care înseamnă „cap verde”.

Sri Lanka

La fel ca Eswatini, Sri Lanka și-a schimbat numele pentru a se rupe de asocierea cu vechile colonii. Deși schimbarea oficială a numelui s-a făcut în 1972, abia în 2011 Sri Lanka a șters oficial vechiul nume colonial Ceylon din uzul guvernamental. Cu toate acestea, populara etichetă Ceylon Tea a rămas.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...