Decizia finală luată de ONU pentru Turcia. I-a făcut pe plac președintelui Erdogan

Stan Filon 02.06.2022, 19:09
Decizia finală luată de ONU pentru Turcia. I-a făcut pe plac președintelui Erdogan

Este oficial! Turcia și-a schimbat denumirea, după ce guvernul și președenția au lansat deja o campanie de schimbare a numelui țării, iar recent au transmis oficial solicitarea de schimbare de nume și către Secretariatul general al Naţiunilor Unite. Cum se numește acum Turcia, dar și care sunt motivele pentru care s-a cerut schimbarea denumirii țării respective, vedeți în rândurile de mai jos.

Decizia finală luată de ONU pentru Turcia

Oficialii turci au trimis recent o solicitare către Națiunile Unite prin care solicită schimbarea oficială a denumirii țării lor. Astfel, din Turcia, cum era recunoscută țara respectivă, aceasta se va numi de-acum Türkiye. Această măsură vine în urma unui efort susținut de Ankara pentru schimbarea imaginii țării și mai ales de a disocia numele de unele conotaţii negative care îi sunt asociate, şi pentru a nu mai exista confuzia cu un curcan( în limba engleză cuvântul „turkey” înseamnă „curcan”).

Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a confirmat primirea scrisorii miercuri târziu și a spus că schimbarea numelui a intrat în vigoare „din momentul” în care a fost primită scrisoarea, notează AP.

Decizia finala luata de ONU pentru Turcia
Decizia finala luata de ONU pentru Turcia

Gata cu curcanii

Guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a insistat ca numele de Turcia să fie redenumit așa cum este scris şi pronunţat în limba turcă. Turcia s-a numit Türkiye după declararea independenţei sale, în 1923. În decembrie, Erdogan a ordonat utilizarea lui „Türkiye” pentru a reprezenta mai bine cultura şi valorile turceşti, cerând inclusiv ca pe produsele exportate să se folosească „Made in Türkiye” în loc de „Made in Turkey”.

Autoritățile turce au început deja de ceva timp să folosească „Türkiye” în documentele oficiale. Din campania de schimbare a numelui fac parte și mai multe videoclipuri de promovare în care turiști din întreaga lume spun „Hello Türkiye” în destinaţii celebre. Direcţia de comunicare a preşedinţiei turce a declarat că a lansat această campanie „pentru a promova mai eficient utilizarea lui „Türkiye” ca nume naţional şi internaţional al ţării pe platformele internaţionale”.

Autoritățile din Turcia au vrut ca atunci când cineva caută țara lor pe Internet să nu mai apară în rezultatele căutării referiri la curcani și alte înaripate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...