De ce se aduc ursitoare la botez, de fapt. Tot ce trebuie să ştii despre obiceiul de la petrecerea bebeluşilor

Ana Anitoiu 10.06.2021, 22:37
De ce se aduc ursitoare la botez, de fapt. Tot ce trebuie să ştii despre obiceiul de la petrecerea bebeluşilor

Toată lumea știe că trebuie să se aducă ursitoare la botez, dar puțini sunt cei care știu și de ce există acest obicei. Iată ce semnificație are, de fapt, această practică la petrecerea bebelușilor, precum și cât poate ajunge să coste.

De ce se aduc ursitoare la botez

Ursitoarele la botez sunt foarte importante, deoarece se crede că destinul bebelușului va fi influențat de ceea ce vor spune ele la eveniment. În prezent, tinerele în rochii colorate nu lipsesc de la petrecerile de după creștinarea celor mici, iar momentul în care ele își spun mesajele referitoare la copil este unul dintre cele mai așteptate de cei prezenți.

Totuși, totul decurge fără emoții, întrucât zânele vin la eveniment pregătite cu mesaje formulate în funcție de dorințele părinților. Textele conțin detalii din familia copiilor și glume ce au menirea de a-i amuza pe invitații la eveniment. Astfel, indiferent de costul ursitoarelor la botez, multe persoane nici nu concep ca acestea să lipsească de la petrecerea de creștinare a copiilor lor.

De ce se aduc ursitoare la botez, de fapt
Ursitoare la botez

Ce spun, de fapt, ursitoarele la botez

Mesajele ursitoarelor la botezul unui bebeluș se referă în general la sănătate, iubire, familie, frumusețe, profesie, abilități sociale, înțelepciune. Însă, la multe astfel de petreceri apare și o ursitoare rea, cu replici răutăcioase. Acest personaj negativ este redus la tăcere și izgonit – ceea ce semnifică alungarea răului din viața copilului.

Totuși, contrar acestei practici, tradiția spune că ursitoarele trebuie să fie chemate la pătuțul bebelușului de către nașa lui de botez, în a treia noapte de viață a acestuia. Femeia trebuie să le aștepte cu o masă bogată, cu prăjituri, vin, flori și orice consideră că le-ar face plăcere. Ele își fac apariția noaptea, iar după aceea nașa o întreabă pe mamă ce a visat și îi spune ce au prezis zânele.

Cât costă să ai ursitoare la botez

Costul ursitoarelor la botez nu este unul usturător pentru părinții care vor ca acestea să fie prezente la petrecere. Prețurile diferă în funcție de cine oferă astfel de servicii, dar și de momentul pregătit de zâne. De exemplu, o companie din domeniu și-a stabilit tarifele astfel: 180 de lei pentru numărul ursitoarei; 230 de lei pentru ca cei mici prezenți să se distreze cu baloane modelate și 330 de lei pentru ca în afară de aceste lucruri să fie pus în scenă și un program artistic de dans.

Însă, prețul poate să crească și mai mult. De exemplu, o astfel de firmă oferă un ”pachet VIP”. Costul ursitoarelor la botez urcă la 800 de lei. Acest tarif asigură mai multe lucruri, printre care se numără: prezența unui animator pentru două ore, spectacol și show de improvizație, implicarea invitaților în momentul oferit de zâne, ședință foto cu obiecte haioase, mașină de baloane și fum, precum și un cadou surpriză pentru bebeluș. Vezi AICI ce se face cu lumânarea de la botez!

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI