De ce să pui zaț de cafea la rădăcina plantelor. Trucul nebănuit

Iancu Andreea, Camelia Moldoveanu 08.10.2021, 09:34
De ce să pui zaț de cafea la rădăcina plantelor. Trucul nebănuit

Zațul de cafea este un ingredient ce beneficiază de multiple utilizări în casă și grădină, fiind neașteptat de folositor pentru ghivecele de flori din apartament, dar și în curte. Un truc neașteptat dezvăluie, de exemplu, de ce să pui zaț de cafea la rădăcina plantelor. Indiferent dacă ești sau nu un consumator de cafea, este indicat să apelezi la calitățile zațului pentru a-ți îngriji florile și plantele preferate.

Motivul pentru care e bine să pui zaț de cafea la rădăcina plantelor

Dacă până acum ai aflat despre beneficiile zațului de cafea pentru frumusețe, e bine de știut faptul că acesta este extrem de util și când vine vorba despre îngrijirea florilor din ghiveci. Iar motivul pentru care e bine să pui zaț de cafea la rădăcina plantelor ține de calitățile nutritive ale acestuia pentru pământul de flori. Acesta păstrează solul umed și aduce în plus azot și potasiu, precum și magneziu, elemente esențiale pentru o dezvoltare armonioasă a plantelor.

După ce sapi pământul poți pune zaț de cafea acolo unde urmează să semeni și apoi să adaugi semințele. Totodată, dacă locuiești la apartament și îți dorești un pământ roditor, adaugă zațul de cafea într-o sticlă și adaugă-l din când în când la rădăcina plantelor. Acesta are un pH acid și se recomandă a fi utilizat în cazul plantelor care se dezvoltă într-un astfel de sol, precum hortensiile, de exemplu. Totodată, zațul de cafea poate fi extrem de util și în cazul azaleelor, rododendronilor, cameliilor sau trandafirilor.

Sfaturi utile pentru folosirea zațului de cafea pentru plante

Dincolo de pH-ul acid, recomandat doar în cazul anumitor flori, zațul de cafea reușește să consolideze culoarea florilor, care este, de asemenea, influențată de nivelul de aciditate din sol. Totuși, înainte de a-l utiliza, zațul trebuie să fie bine uscat înainte pentru a împiedica formarea mucegaiului, care ar degrada planta. În plus, evită să adaugi zaț de cafea deasupra unui teren umed. Dacă îl pui într-un ghiveci, nu adăuga mult pentru că un strat gros de zaț de cafea duce la apariția mucegaiului.

De ce să pui zaț de cafea la rădăcina plantelor
Beneficiile zațului de cafea pentru plante

Zațul de cafea, un ingredient minunat pentru grădină

Refolosit în curte sau chiar pentru ghivecele din balcon, zațul de cafea are multiple beneficii pentru plante. Acesta este un bun îngrășământ, iar utilizat corect poate aduce nutrienții necesari dezvoltării plantelor. În plus, este o modalitate sigură și naturală de a îngriji grădina și ghivecele de flori. Utilizează zațul de cafea pentru a stimula florile și fructele de pădure și pentru a ține departe melcii și dăunătorii.

Zațul de cafea îmbunătățește reținerea apei în sol, esențială în regiunile uscate, aride, cu secetă frecventă. Pe de altă parte, drenajul apei este important, apa stătută făcând plantele vulnerabile la boli. Zațul de cafea ajută la descompunerea solului și permite un drenaj mai bun.

O bună metodă de fertilizare este utilizarea zațului de cafea, care atrage râmele, elemente vitale pentru dezvoltarea plantelor. Acestea formează mici orificii de ventilație în sol prin care pot pătrunde oxigen și apă. În plus, ele consumă materie organică iar excrementele lor conțin substanțe nutritive pentru plante. Astfel, utilizând zațul de cafea vei putea atrage râmele în jurul grădinii tale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...