De ce să nu mănânci carne de porc. 9 argumente pentru renunțarea la acest aliment

Emanuela Pană, Mihai Cheleș 28.03.2021, 20:05

Carnea de porc este cea mai consumată carne din lume, reprezentând aproximativ 38% din producția globală de carne, potrivit specialiștilor. Cu toate că este foarte populară la nivel global, există și persoane care nu consumă carne de porc. Unele din motive relogioase, căci Biblia numește porcul un animal „necurat“ pentru că deși are „copita despicată“, porcul „nu rumegă“ (Leveticul 11), iar altele din motive de sănătate. Întrucât primul motiv nu face subiectul discuției noastre, vă invităm să descoperiți 9 motive pentru care ar fi bine să renunțați la acest aliment.

De ce să nu mănânci carne de porc

Discuțiile referitoare la consumul cărnii de porc au fost dintotdeauna dintre cele mai controversate, părerile fiind împărțite, iar motivele diverse. Este binecunoscut faptul că există mai multe texte biblice în care este menționată interdicția consumului de carne de porc, astfel că adepții mai multor religii refuză să mănânce acest tip de carne. Totuși, te-ai întrebat vreodată dacă există motive reale pentru a evita consumul acestui aliment?

De dragul vieții animalelor sau din dorința de a-și proteja sănătatea, mii de oameni au scos din alimentație carnea de porc. Deși știința și religia rareori se pun de acord, există suficiente motive solide care sprijină eliminarea cărnii de porc din alimentație. Haideți să discutăm despre ele.

1. Porcii sunt animale murdare

Porcii sunt animale care se hrănesc cu absolut orice găsesc (inclusiv fecale, urină, carcase de viermi, stârvuri), iar modificarea mediului și creșterea lor în ferme organice nu va schimba felul lor de a fi. Prin urmare, în corpul lor se acumulează multe toxine, pentru că porcii digeră în doar 4 ore o porție de hrană.

2. Toxinele 

Porcul nu are glande sudoripare şi nu poate respira, lucru care blochează şi mai mult eliminarea toxinelor. Așadar, atunci când consumi carne de porc, ingerezi automat aceste toxine, inclusiv unele bacterii care sunt foarte periculoase pentru om.

3. Paraziții

Se știe deja că porcii sunt gazdele ideale pentru numeroși paraziți, care se pot transmite cu ușurință la om prin consumul de carne infestată:

  • tenia – un vierme care stă în intestin şi provoacă inflamarea ţesuturilor şi pierderea poftei de mâncare;
  • virusul Menangle – care provoacă febră, frisoane, durere de cap, transpiraţie;
  • trichinella – vierme care duce la edeme, dureri, febră şi o stare generală de rău;
  • hepatita E – infecţie virală care se manifestă prin oboseală, ameţeală, iar cazurile grave pot duce la fibroză şi ciroză.

Unde mai punem că în carnea de porc se pot găsi bacterii rezistente la antibiotice, printre care: salmonella, stafilococul auriu, listeria monocytogenes, Yersinia enteroclitica.

4. Gripa porcină

Nu cu mult timp în urmă, carnea de porc a fost eliminată de pe piețele din numeroase țări din cauza riscului crescut de gripă porcină. Potrivit oamenilor de știință, virușii care au afectat porcii puteau fi transmiși la om, iar, din păcate, atunci când o persoană cumpără carne de porc, nu își poate da seama dacă animalul a fost sau nu sănătos. Prin urmare, riscul de a contracta gripa este crescut.

Citește și: Pandemiile care au devastat omenirea. Milioane de oameni au murit

9 motive pentru care nu ar trebui să o consumi

În general, aceste motive țin de sănătatea consumatorilor, fapt pentru care trebuie avute permanent în vedere.

Dezavantajele consumului de carne de porc
Dezavantajele consumului de carne de porc

5. Crește riscul de cancer

Un raport din 2015 descoperea că un consum de 50 de grame de carne de porc procesată zilnic îți va crește riscul de cancer colorectal cu până la 18%. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că produsele procesate din carne de porc (slănina, șunca, mezelurile) pot provoca diferite tipuri de cancer.

6. Crește colesterolul

Dacă tinerii și copii pot consuma fără prea multă grijă carnea de porc, acest lucru nu mai este valabil odată cu înaintarea în vârstă. Acest aliment ridică mult nivelul colesterolului din sânge, care reprezintă un factor cheie pentru bolile de inimă, crescând, totodată, și șansa de a dezvolta diabet.

7. Prepararea cărnii

Potrivit unui studiu realizat de Consumer Reports, prepararea cărnii la o temperatură ridicată scade într-adevăr riscul îmbolnăvirii dacă aceasta a fost infestată, însă nu reprezintă o garanție. De asemenea, aceasta trebuie depozitată separat de alte alimente, ca de exemplu salata, pentru ca ele să nu fie contaminate.

8. Te face mai trist?

Potrivit unor studii realizate de specialiști, consumul de carne de porc procesată te poate face mai trist. Motivul? Ei bine, zahărul, sarea și conservanții din aceste produse îți schimbă negativ starea de spirit.

9. Carnea din comerț

Efectele pozitive ale cărnii de porc asupra organismului sunt valabile doar atunci când carnea de porc este 100% naturală, astfel că cea care se găsește în comerț, cumpărată în cantități uriașe de către români, nu este tocmai sănătoasă.

 

Urmăriți Impact.ro și pe