Pandemiile care au devastat omenirea. Milioane de oameni au murit

Stan Filon 17.08.2020, 11:05
Pandemiile care au devastat omenirea. Milioane de oameni au murit

Omenirea s-a confruntat cu pandemii severe, în urma cărora au murit sute de milioane de oameni! Pandemia de coronavirus se prefigurează și ea a fi una dureroasă, mai ales că până acum au murit peste 770 de mii de oameni. Iată topul celor mai devastatoare pandemii din istorie.

Iată care sunt cele trei pandemii care au devastat omenirea

Pe locul 3 găsim gripa porcină, care a străbătut ăîmântul între anii 2009-2010. Pandemia devastatoare a gripei porcine a fost cauzată de o tulpină nouă a virusului H1N1 care a apărut inițial în Mexic, ulterior răspândindu-se în întreaga lume. Virusul a infectat aproximativ 1,4 miliarde de oameni de pe glop și a ucis peste 500.000 de persoane. Cei mai aectați au fost copiii și adulții tineri, scrie playtech.ro.

Pe locul 2 în topul celor mai violente pandemii regăsim ciuma bubonică. Aceasta a făcut ravagii între anii 1346-1353. În timpul pandemiei de ciumă bubonică a apărut cuvântul carantină. Acesta a fost folosit pentru marinarii veniți din alte părți ale lumii, care nu aveau voie să coboare de pe vas timp de 40 de zile, pentru ca autoritățile locale să fie siguri că nu suferă de ciumă.

Iată care sunt cele trei pandemii care au devastat omenirea
Iată care sunt cele trei pandemii care au devastat omenirea

Gripa spaniolă a ucis peste 500 de milioane de oameni

Peste 200 de milioane de oameni au murit atunci în doar 4 ani. Ciuma s-a răspândit, iar unele estimări sugerează că boala a distrus mai bine din jumătatea populațieie din Europa. Specialiștii de atunci au considerat că boala s-a răspândit de la un continent la altul din cauza puricilor și rozătoarelor de pe corăbiile care transportau mărfuri.

Pe primul loc în topul celor mai deazastruoase pandemii regăsim gripa spaniolă. Aceasta a apărut în anul 1918 și a durat până în anul 1920. Aceasta a făcut peste 500 de milioane de victime. Cercetătorii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor susțin că acesta a fost cauzat de virusul H1N1 (de origine aviară), dar nu există informații prea multe despre această gripă. Cei bolnavi de gripă spaniolii mureau sufocați, deoarece le erau afectați foarte grav plămânii. Virusul s-a răspândit rapid printre soldații afați în tranșee.

Cele mai mari 3 pandemii din istoria omenirii
Sursa:
Centre pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) – 2009 Pandemia H1N1 (virus H1N1pdm09).
Centre pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) -1918 Pandemie (virus H1N1).

 

Urmăriți Impact.ro și pe