De ce refuză Marocul ajutorul oferit de SUA și Franța! Bilanțul cutremurului a ajuns la 2800 de morți

Stan Filon 12.09.2023, 10:59
De ce refuză Marocul ajutorul oferit de SUA și Franța! Bilanțul cutremurului a ajuns la 2800 de morți

S-a aflat de ce refuză Marocul ajutorul oferit de SUA și Franța după cutremurul devastator care a făcut până în prezent peste 2.800 de morți. Situația este una disperată și sunt zone în care morții încă nu au fost scoși de sub dărâmături.

De ce refuză Marocul ajutorul oferit de SUA și Franța

Bilanțul cutremurului din Maroc se modifică de la o oră, la alta! Până acum au fost declarați decedați 2.800 de oameni, iar alți 2500 au fost răniți în urma cutremurului de vineri noaptea, care a avut o magnitudine de 7 pe scara Richer.

Mai multe țări și-au oferit ajutorul pentru recuperarea supraviețuitorilor, însă autoritățile marocane au acceptat sprijinul venit doar din partea Spaniei, Marii Britanii, Qatar-ului și al Emiratelor Arabe Unite. A refuzat ofertele venite din Franța, SUA, Tunisia, Turcia și Taiwan. Citește și Cutremur devastator în Maroc. Seismul de 6,8 grade a făcut peste 300 de morți și 150 de răniți

De ce refuza Marocul ajutorul oferit de SUA si Franta
De ce refuza Marocul ajutorul oferit de SUA si Franta

Marocul a acceptat ajutorul țărilor prietene

Ministerul de Interne a transmis duminică faptul că Marocul a ”răspuns în această fază specială la ofertele de sprijin din partea națiunilor prietene: Spania, Qatar, Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite”.

Ajutorul francez este în așteptare, dar șeful unei organizații caritabile de salvare, Secouristes sans Frontieres, a declarat că lucrătorii săi nu au primit aprobarea guvernului marocan, scrie BBC. O altă țară care și-a oferit sprijinul a fost Algeria, cu care Marocul a întrerupt legăturile diplomatice în urmă cu doi ani.Nici salvatorii algerieni nu au primit acordul guvernului. Maroc a mai primit oferte de ajutor din SUA, Tunisia, Turcia și Taiwan. Decizia cu privire la ce oferte să accepte este condiționată însă de politicile de suveranitate și geopolitică. Citește și Vedeta Marocului donează toți banii câștigați la Campionatul Mondial. Unde se duc cei 300.000 de euro

”Este într-adevăr o eroare”

Dar cum a motivat Marocul refuzul? Ei bine, atoritățile marocane au spus că nu vor să ajungă la o situație haotică, cu zeci de țări și organizații care vin în ajutor. ”Lipsa de coordonare în astfel de cazuri ar fi contraproductivă”, au spus autoritățile marocane. Activistul guvernamental Maati Mounjib a declarat că Marocul are o atitudine greșită atunci când are nevoie disperată de ajutor, mai ales în zonele mai îndepărtate.

„Cred că este într-adevăr o eroare [să insisti asupra] suveranității și mândriei naționale. Acesta nu este momentul să refuzi, deoarece ajutorul este esențial, chiar și țările dezvoltate acceptă ajutor extern [în dezastre]”, a spus el pentru programul BBC Newsday.

Între timp, voluntarii și salvatorii marocani, sprijiniți de echipe trimise din străinătate, încearcă să găsească posibili supraviețuitori, chiar dacă șansele sunt foarte mici. Epicentrul seismului a fost în munții Atlas și a provocat și alunecări de teren care au îngreunat accesul în satele izolate, unele distruse aproape complet.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...