De ce populaţia de urşi este mai mică în partea estică a Carpaţilor Orientali, decât în cea vestică: „În Bacău au fost raportate peste 50 de pagube anul acesta”

Elena Avramescu 10.09.2021, 15:45
De ce populaţia de urşi este mai mică în partea estică a Carpaţilor Orientali, decât în cea vestică: „În Bacău au fost raportate peste 50 de pagube anul acesta”

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a spus, în timp ce se afla la Bacău, că populaţia de urşi este mai mică în partea estică a Carpaţilor Orientali, decât în cea vestică. Motivul ar fi dat de posibilele intervenţii ilegale ale cetăţenilor pentru a limita pagubele pricinuite de aceste animale sălbatice.

Populaţia de urşi, mai mică în partea estică a Carpaţilor Orientali

Neexistând din 2016 încoace nicio evaluare a populaţiei, oficială, nu poate să spună astăzi nimeni în mod oficial care este numărul urşilor dintr-o anumită regiune. Eu vă pot spune că numărul apelurilor la 112 creşte, vă pot spune că numărul pagubelor raportate creşte în fiecare an. În judeţul Bacău au fost raportate peste 50 de pagube anul acesta, este raportarea oficială.

Toate datele ne duc către o concluzie care este şi una firească după cinci ani de non intervenţie: efectiv populaţia de urs creşte în fiecare judeţ unde nu s-au generalizat metodele ilegale de eliminare a problemei. Acolo unde cetăţenii şi-au pierdut răbdarea, au început să folosească metode ilegale de eliminare a problemei, adică de otrăvire sau de prindere în laţ sau de pus mâncare pe şine, astfel încât urşii să fie călcaţi de tren. (…)

Populatia de ursi, mai mica in partea estica a Carpatlor Orientali
Ursi

Cu cât analizăm mai mult această problemă vedem date îngrijorătoare din anumite regiuni: în zona de Est a Carpaţilor Orientali, adică pe versantul acesta, populaţia de urs este mult mai mică decât în zona Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa. Unul dintre motive poate fi acesta, adică intervenţiile nelegale din partea cetăţenilor.

Eu cred că managementul durabil al acestei specii este singura soluţie ca să eliminăm asemenea intervenţii, este singura soluţie pentru a readuce nivelul de acceptanţă socială acolo unde trebuie să fie readus, a spus ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă.

Tot Tanczos Barna a mai spus că, momentan, există cadrul legal pentru a se interveni de urgenţă în cazul în care urşii intră în intravilanul localităţilor, iar în următoarea perioadă ministerul va simplifica procedurile pentru a facilita intervenţiile şi în extravilan în cazul în care sunt puse în pericol vieţile oamenilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...