Statul dă bani pentru românii care îşi schimbă maşina veche cu una nouă. Ministrul Mediului a făcut anunţul

Stan Filon 26.07.2021, 15:43
Statul dă bani pentru românii care îşi schimbă maşina veche cu una nouă. Ministrul Mediului a făcut anunţul

Șoferii români au primit o veste teribilă, după ce ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că guvernul lucrează la o nouă taxă auto. Oficialul a spus că aceasta este impusă de Uniunea Europeană, care a declarat un adevărat război poluării. Astfel, prin această nouă taxă auto se urmărește scoterea rapidă de pe străzi a mașinilor mai vechi de 15 ani. Statul este pregătit să-i ajute pe românii care sunt dispuși să-și schimbe mașinile vechi cu unele noi.

Statul dă bani pentru românii care îşi schimbă maşina veche cu una nouă

Cel care a avenit cu noi detaii despre noua taxa auto, dar și despre ajutorul pregătit de statul român, cât și de Uniunea Europeană, pentru șoferii care sunt dispuși să renunțe la mașinile vechi pentru a își achiziționa unele noi, a fost chiar ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a lăsat să se înțeleagă că Uniunea Europeană a atras un puternic semnal de alarmă privind recucerea poluării. O parte foarte importantă din acest plan îl constituie reînoirea parcului auto din Uniunea Europeană.

Statul da bani pentru romanii care isi schimba masina veche cu una noua
Statul da bani pentru romanii care isi schimba masina veche cu una noua

Trebuie redusă rapid poluarea

România suferă crunt la acest capitol. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat că vârsta parcului auto din România trebuie redusă cât mai repede. Oficialul recunoaște însă că această măsură prin care se dorește reducerea numărului de mașini mai vechi de 15 ani va trebui susținută financiar.

Pentru acest fapt, la nivelul Uniunii Europene ar urma să se constituie un fond social de climă, iar cei care vor dori șă-și schimbe mașinile vechi cu unele mai noi vor primi un ajutor financiar. Până în 2050 presiunea va fi una foarte mare, susține Tánczos Barna, atât în România cât și în celelalte state membre UE, însă tendința va fi una foarte clară: trebuie redusă poluarea cu orice preț.

Când apare noua taxă auto

Ministrul Mediului spune că și autoritățile locale vor fi implicate în reducerea cantității de carbon emis de instituții, școli, spitale sau primării. Ministrul a vorbit și despre susținerea din surse de la bugetul de stat pentru cei care vor renunța la mașinile vechi. Românii care vor dori să renunțe la mașinile vechi ar putea primi o despăgubire pentru mașina lor veche, care ar reflecta prețul mașinii respective pe piață. Banii vor veni din partea bugetului de stat, cât și de Uniunea Europeană.

O formă finală a noii taxe auto este așteptată însă până la finalul anului în curs. Autoritățile lucrează pe mai multe direcții. Noua taxă ar putea apărea în impozitul românilor care au mașini mai vechi de 15 ani, dar aceasta ar putea fi plătită în funcție de emisiile de dioxid de carbon, dar se ia în calcul și posibilitatea introducerii unei roviniete în orașe. O altă variantă prezentată de ministrului Mediului ar putea fi plata unei taxe la cumpărarea unei mașini mai vechi de 15 ani, pentru a-i descuraja pe români să mai cumpere astfel de mașini.