De ce pisicile vin când le strigi pis-pis-pis. Ele aud altceva, de fapt

Andra Daoud 13.05.2022, 18:08
De ce pisicile vin când le strigi pis-pis-pis. Ele aud altceva, de fapt

Pisicile pot fi animale de companie extrem de iubitoare, dar și de independente, în egală măsură. Sunt momente când își ignoră stăpânii cu orele, dar există un anumit strigăt pe care nu îl ignoră și la care răspund fără greșeală de fiecare dată, chiar și atunci când le strigăm în timp ce dorm. Cuvintele care fac minuni de fiecare dată sunt pis-pis-pis și există și o explicație pentru faptul că funcționează atât de bine.

De ce reacționează pisicile atunci când sunt strigate pis-pis-pis

Fie că vorbim despre pisici care ne aparțin sau care sunt familiarizate deja cu noi sau despre pisici de pe stradă sau complet străine, strigătul pis-pis-pis nu dă niciodată greș. Atunci când aude aceste cuvinte magice, orice pisică ciulește urechile și devine atentă, încercând să afle din ce direcție vine sunetul.

Unele vin imediat atunci când sunt strigate, altele doar devin atente, însă nu dau curs chemării de la prima încercare, fiind nevoie să se insiste puțin, însă un lucru este cert: nicio pisică nu rămâne indiferentă la acest strigăt, care poate apărea și sub forma ps-ps-ps, fiind la fel de eficient.

Felul de a chema pisicile s-a transmis din generație în generație, așa se face că în prezent, de la copii care abia au învățat să vorbească, până la bătrâni, toată lumea strigă pisicile în același mod. Se crede că felul în care sunt chemate pisicile provine din limba engleză, de la „pussy-pussy-pussy”, însă poate veni și de la prescurtarea românescului „pisică”.

De ce pisicile vin cand le strigi pis-pis-pis. Ele aud altceva, de fapt
Pisicile devin extrem de atente atunci cand sunt strigate pis-pis-pis

Ce aud pisicile când sunt strigate pis-pis-pis

Relația dintre feline și oameni a reprezentat un subiect de mare interes pentru cercetători, de-a lungul timpului. Studiile s-au concentrat și pe felul în care pisicile percep strigătul oamenilor și de ce sunt atât de atente când aud pis-pis-pis sau ps-ps-ps.

Susane Schotz, profesor de fonetică la Universitatea Lund, din Suedia, a arătat că „s”-ul din pis-pis-pis are o frecvență mult mai mare decât alte sunete. Este vorba despre o frecvență de 85 kHZ, la care pisicile sunt foarte sensibile.

Felul în care pisicile percep sunetele are legătură cu faptul că rozătoarele comunică pe o frecvență ridicată, iar auzul pisicilor s-a adaptat de-a lungul timpului, devenind mai sensibil la sunetele de frecvență înaltă, pentru a putea vâna rozătoarele. Astfel se poate explica și de ce pisicile devin atente atunci când aud pis-pis-pis și anume: frecvența ridicată a consoanei „s” este cea care le face atente.

Urmăriți Impact.ro și pe