Editorial

De ce nu trebuie să crezi, niciodată, în vorbele politicienilor

Mihnea Tălău 05.08.2022, 18:00
De ce nu trebuie să crezi, niciodată, în vorbele politicienilor

În urma suprataxării salariilor obținute din part-time, de la 1 august 2022, majoritatea patronilor trec la concedieri în masă. Astfel, dintre întreprinzătorii care au salariați pe timp parțial de lucru cu salariul minim, 59,7% au precizat, în urma unui sondaj, că vor face concedieri în rândul acestor lucrători.

Impozitarea despre care au fost anunțați că nu va fi

La sfârșitul lunii iulie a fost publicată în Monitorul Oficial, Ordonanța 16/2022, de modificare a Codului fiscal în care este cuprinsă și suprataxarea salariilor pentru timp parțial de muncă. La data intrării în vigoare a schimbării,  1 august, vorbeam despre 1.018.804 de persoane care lucrau în regim part-time. Pentru mulți dintre aceștia, reglementarea a căzut ca un trăsnet.

Doar politicienii noștri, cei de toate zilele, promiteau unul înaintea altuia, că nici vorbă de creșterea impozitelor în acest an.

Haideți să trecem în revistă și declarațiile, din care mai lipseau doar jurămintele pe mamă și familie.

Iată ce spune seful social democraților, Marcel Ciolacu, care tot spune că luptă din greu pentru bunăstarea românilor. Deh, democrat de mic.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

”Niciodată în situaţii de criză nu se majorează impozitele, deci nu se vor majora nici în România şi nici nu vor fi introduse alte impozite”, declara la sfârșitul lunii mai, cu emfază și cu aer de profund gânditor, liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Președintele Klaus Iohannis spunea, la rândul său, la București, pe 30 mai, că: „Guvernul s-a angajat să nu crească impozitarea. Ceea ce așa va rămâne”. Cică „românii nu trebuie să trăiască cu teamă”.

Taxele si impozitele cresc pentru bucuresteni

„La acest moment nu există o decizie la nivelul coaliției pentru a schimba sistemul de impozitare și nu cred că se va întâmpla foarte curând, dar nu este după părerea mea greșit să fie luate în discuții diferite variante posibile, însă românii nu trebuie să trăiască cu teama că mâine se schimbă sistemul de impozitare și dintr-odată trebuie să plătească mai mult”, spunea același președinte, o zi mai târziu, la Bruxelles.

Pe 18 mai, premierul României, liberalul Nicolae Ciucă, afirma, de acea dată, fără să citească, că nu va fi modificat sistemul de impozitare pe anul 2022.

„Anul acesta nu va fi modificat sistemul de impozitare, nu vom avea taxe noi. Nu putem vorbi azi de taxe care să vină peste noapte și să impacteze negativ asupra planurilor de business”, a declarat Ciucă.

Mai are rost să amintim, spre exemplu și creșterea impozitelor pentru locuințe?

Declarațiile iresponsabile sunt ferite de taxe

Pe modelul deja consacrat, al vorbelor goale, scuipate de politicieni, ar trebui să avem mare grijă și cu ce ne așteaptă în iarnă.

Nu de alta, dar ministrul Energiei, Virgil Popescu, cel care ne asigura prin primăvară că prețul la combustibili nu se va mări, declara, chiar zilele trecute că: „Nu vom avea cu porția energie. Este exclus așa ceva”.

Cu alte cuvinte, pe logica de mai sus, trebuie să ne așteptăm chiar să primim energia cu porția.

Acum, în urma suprataxării salariilor obținute din part-time, Guvernul nu va reuși decât să mărească munca la negru și șomajul. Că tot era vorba că există un interes major ca munca la gri să fie scoasă la suprafață.

Dacă până acum, promisiunile electorale erau trecute la capitalul vorbe goale, actualii guvernanți au extins acest lucru și la declarațiile de zi cu zi. Cu o nonșalanță demnă de o cauză mai bună, oamenii politici, cum văd un microfon, se înfig în acesta, declarând ce le mai trece prin cap și ce i-ar plăcea românului să audă.

Că tot astfel de declarații iresponsabile nu sunt penalizate, din păcate, decât de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...