De ce nu se spală bine hainele. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele când pun rufele în mașina de spălat

Stan Filon 15.08.2022, 13:33
De ce nu se spală bine hainele. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele când pun rufele în mașina de spălat

Spălatul rufelor a devenit o activitate foarte ușoară, de când au apărut mașinile de spălat. Pare că oricine o poate face. Regulile sunt puține. Gospodinele separă doar rufele albe de cele colorate, apoi le scot din mașină pentru a nu prinde un miros urât și le întind pe frânghie. Pare un proces foarte ușor, însă, dacă nu suntem atenți, hainele noastre preferate se vor deteriora rapid, iar numai noi suntem de vină. Vedeți mai jos greșelile pe care le facem atunci când spălăm rufe.

De ce nu se spală bine hainele

Pentru ca rufele noastre să fie curate și în siguranță, pentru a ne bucura de ele cât mai mult timp, în primul rând trebuie să selectă programul potrivit. Acesta trebuie ales în funcţie de tipul ţesăturii, care dictează temperatura optimă și viteza maximă de centrifugare. Verifică întotdeauna eticheta hainelor, pentru a vedea instrucţiunile de spălare și uscare.

Un alt detaliu pe care multe gospodine îl ignoră total este temperatura la care spală hainele. Multe au ales un program la mașina de spălat pe care îl folosește pentru toate hainele. Nimic mai greșit. Atunci când speli la temperaturi joase, hainele își menţin culoarea, nu se deformează și se uzează mai puţin. În plus, temperaturile joase sunt la fel de eficiente ca cele ridicate, cu condiţia să ai o mașină de spălat performantă și un detergent eficient. Se spală la 60° C doar articolele care trebuie să fie dezinfectate, cum ar fi lenjeria de pat, prosoapele și scutecele. Toate celelalte articole pot fi spălate cu succes la 30-40° C.

De ce nu se spala bine hainele
De ce nu se spala bine hainele

Greșelile pe care le fac multe gospodine când pun rufele în mașina de spălat

O altă greșeală care ne strică hainele este ignorarea petelor înainte ca hainele să fie introduse în mașina de spălat. Se recomandă tratarea tuturor petelor înainte de a le spăla cu o soluţie special concepută în acest scop. Pentru articolele foarte murdare (în special cu nisip, praf, murdărie sau alte particule solide), se recomandă adăugarea programului de prespălare la 30° C. Altfel, este foarte posibil ca petele și murdăria să nu fie îndepărtate complet.

Detergentul în exces este o altă greșeală des întâlnită. În dorința de a avea haine cât mai bine spălate, multe gospodine folosesc detergent sau balsam în exces, iar asta duce la decolorarea hainelor sau apariția unor dungi sau pete albe. Prea mult balsam împiedică clătirea completă a hainelor, la sfârșitul ciclului. Folosește o cană gradată pentru a fi sigur(ă) că dozezi cantităţile potrivite de detergent și balsam. Nu toate hainele au nevoie de balsam! De exemplu, prosoapele spălate cu balsam de rufe nu mai absorb apa la fel de bine ca înainte, iar articolele din elastan, spandex sau microfibre se vor deteriora mult mai rapid.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...