De ce nu se pot da amenzi în timpul stării de alertă în acest moment. Până când durează situația

Redacția IMPACT 15.05.2020, 11:28
De ce nu se pot da amenzi în timpul stării de alertă în acest moment. Până când durează situația

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a prezentat joi noapte măsurile și interdicțiile ce se vor aplica pe perioada stării de alertă, care va dura 30 de zile. Însă, în  hotărâre nu sunt prevăzute amenzi pentru cei care încalcă interdicțiile.

Fără amenzi în starea de alertă. Cât va dura această situație?

CNSSU a implementat o serie interdicții pentru starea de alertă, precum ieșirea din localitate, cu unele excepții ce trebuie stipulate într-o declarație pe proprie răspundere sau purtarea obligatoarie a măștii în spațiile închise și în transportul public. Cu toate acestea în hotărâre nu sunt prevăzute amenzi pentru încălcarea restricției de deplasare și nici pentru nepurtarea măștilor în spațiul public.

Hotărârea prevede doar că „la solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situaţiile exceptate potrivit prevederilor alin (2) (3, n.r.) se justifică prin declarație pe propria răspundere”.

amenzi, stare de urgenta, restrictii
Fără amenzi în starea de alertă. Cât va dura această situație?

Motivul pentru care amenzile lipsesc din hotărâre este o urmare a deciziei Curții Constituționale, care stipulează că restrângerea de drepturi și libertăți se poate face doar prin lege. Drept urmare, Guvernul nu poate impune restricții sau sancțiuni, doar Parlamentul poate face acest lucru, prin emiterea unei legi.

„Dispozițiile articolului 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.21/2004 : Sunt constituționale numai în măsura în care acțiunile și măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exercițiului unor drepturi sau a unor libertăți fundamentale”, spune Curtea Constituțională în motivareapublicată joi.

Hotărârea reglementează starea de alertă până luni, când va intra în vigoare o lege adoptată de Parlament în acest sens. Respectiva lege prevede că „circulația persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile și, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă” se sancționează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei. Însă, până atunci, timp de trei zile autoritățile nu pot impune sancțiuni.

Urmăriți Impact.ro și pe