CCR: Nu e nevoie de declarație pe propria răspundere pentru ieșirea din localitate

Raluca Juncu 13.05.2020, 15:24
CCR: Nu e nevoie de declarație pe propria răspundere pentru ieșirea din localitate

Curtea Constituțională a decis miercuri că stare de alertă care ar urma să fie implementată începând cu data de 15 mai este constituțională. Astfel, CCR a respins sesizarea formulată de Avocatul Poporului, Renate Weber prin care acuza că nu sunt respectate principiul separării puterilor în stat, precum și mai multe prevederi legale constituționale.

Starea de alertă, constituțională, dar nu va limita drepturile și libertățile cetățenești. Ce se întâmplă cu declarația pe propria răspundere?

Dat fiind faptul că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, care reglementează starea de alertă a fost declarată constituțională, decizia Curții Constituționale vine cu câteva condiții. Cea mai importantă este faptul că drepturile și libertățile cetățenești nu pot fi îngrădite printr-o nouă ordonanță de urgență, ci printr-o lege organică*. Acest lucru presupune ca declarație pe propria răspundere, planificată să reglementeze deplasarea românilor în afara localiltății, după 15 mai, să nu mai existe, scrie Adevărul.

CCR: Ordonanța de urgență privind starea de alertă este constituțională dar nu poate restrânge libertățile. Foto: Inquam Photos/George Calin
CCR: Ordonanța de urgență privind starea de alertă este constituțională dar nu poate restrânge libertățile. Foto: Inquam Photos/George Calin

O altă condiție generată de decizia magistraților CCR de miercuri este ca terasele de la cafenele și restaurante să rămână închise, la fel și centrele comerciale. De asemenea, toate celelalte măsuri anunțate marți, de Klaus Iohannis vor intra în vigoare, cu excepția, desigur, a celei care prevede circulația în afara localității cu declarația pe propria răspundere.
Miercuri, proiectul de lege privind introducerea stării de alertă a ajuns la Camera Deputaților pentru a fi dezbătută, existând posibilitatea ca proiectul să treacă de Parlament, în aceeași zi. Însă, actul normativ nu va putea intra în vigoare mai devreme de luni, 18 mai și asta pentru că, potrivit calendarului legislativ, dacă legea va ajunge pe masa președintelui spre promulgare, vineri, legea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, adică abia luni.

Astfel, între 15-17 mai, adică în primul weekend după ieșirea României din starea de urgență, românii s-ar bucura de câteva zile lipsite de orice fel de restricții pentru că starea de urgență va expira, în vreme ce starea de alertă, în conformitate cu ciclul de promulgare al unei legi, va intra în vigoare abia luni. Așadar, autoritățile pot doar să spere că cetățenii vor adopta o atitudine responsabilă și se vor păstra regulile de distanțare socială și de igienă, în continuare, scrie Mediafax.

Nota autorului: O lege organică reglementează domeniile de importanță majoră pentru Stat, cum ar fi frontierele țării, cetățenia română, stema țării și sigiliul statului, regimul juridic al proprietății și al moștenirii, organizarea și desfășurarea referendumului; infracțiunile, pedepsele și regimul executării acestora, organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanțelor judecătorești, a Ministerului Public și a Curții de Conturi, drepturile persoanelor vătămate de o autoritate publică, apărarea țării, organizarea organismelor guvernamentale, partidele politice.

Legea organică este a doua poziționată în ierarhia normelor din România, după legile incluse în Constituția României. Legea organică primează legilor ordinare și a ordonanțelor Guvernului. 

Urmăriți Impact.ro și pe