De ce nu îşi folosesc ruşii armele atât de mult lăudate în Ucraina. Toată lumea se aştepta să fie utilizate deja

Stan Filon 17.03.2022, 13:58
De ce nu îşi folosesc ruşii armele atât de mult lăudate în Ucraina. Toată lumea se aştepta să fie utilizate deja

Analiștii militari se întreabă de ce nu folosesc ruşii în Ucraina armele atât de mult lăudate. Rusia a investit masiv în ultimii ani în dezvoltarea de noi și noi arme, însă se pare că în Ucraina folosesc armament vechi, iar pierderile sunt însemnate. Specialiștii spun că sunt mai multe variante pentru care Rusia nu pune la bătaie pe frontul din Ucraina ultimele tehnologii din domeniul militar.

De ce nu îşi folosesc ruşii armele atât de mult lăudate în Ucraina

Rusia folosește în războiul din Ucraina armament vechi, de pe vremea sovietică, ceea ce face ca armata rusă să înregistreze pierderi masive. Armata ucraineană a răpus multe avioane rusești, iar piloții ruși nu par capabili să controleze până acum spațiul aerian ucrainean. Publicația The Economist a întrebat mai mulți experți militari de ce nu folosește Rusia armele moderne pe frontul din Ucraina. Aceștia au mai multe teorii.

Între 2009 și 2020, forțele aeriene ruse au fost dotate cu 440 de avioane și câteva mii de drone, însă se pare că nu sunt folosite pe frontul din Ucraina, de parcă s-ar dori consumare armelor vechi. Când a început războiul, toată lumea se temea de armele cu care Rusia se fălește la fiecare paradă militară, însă lucrurile nu au stat deloc așa, până în prezent.

De ce nu isi folosesc rusii armele atat de mult laudate in Ucraina
De ce nu isi folosesc rusii armele atat de mult laudate in Ucraina

Armele moderne ar fi ajutat rapid Rusia

Experții sunt de părere că dacă Rusia ar fi folosit arme moderne, ar fi distrus imediat apărarea ucraineană și ar fi folosit superioritatea aeriană pentru susținerea trupelor de la sol. Cu toate acestea, momentan rușii nu dețin controlul aerian.

„Avioanele de vânătoare ruse au avut incursiuni limitate în spațiul aerian ucrainean, singure sau în formație, au zburat mereu la altitudini mici, mai ales noaptea”, spune Justin Bronk, de la Royal United Services Institute, un grup de analiză din Londra.

Ce se întâmplă însă cu avioanele de ultimă generație Suhoi 57? Potrivit Military Watch, Rusia nu este pregătită să trimită în luptă avioanele sale de ultimă generație, din cauza lipsei de pregătire operațională. La fel ca aparatele F35 ale americanilor, Suhoi 57 nu este eficient în lupte de medie intensitate, chiar dacă e operațional din punct de vedere tehnic. Experții spun că aceste avioane încă nu pot fi folosite eficient în următorii 3 ani.

Oficiali militari americani spun că apărarea anti-aeriană ucraineană este încă funcțională și eficace, deoarece sistemele de apărare anti-aeriană au fost dispersate inteligent pe teritoriul ucrainean, înainte de începerea conflictului armat.

O altă ipoteză pentru care Rusia nu și-ar folosi armele performante este una de temut. Mai exact, Rusia se pregătește pentru un război de lungă durată, care ar putea degenera într-un conflict armat mult mai amplu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...