EXCLUSIV

De ce nu e bine să spunem “Casă de piatră!”. Greşeala făcută de milioane de români, explicată de un reprezentant al Bisericii Ortodoxe. Cum e corect, de fapt EXCLUSIV

Alexandru Catalan 11.06.2021, 18:16
De ce nu e bine să spunem “Casă de piatră!”. Greşeala făcută de milioane de români, explicată de un reprezentant al Bisericii Ortodoxe. Cum e corect, de fapt EXCLUSIV

De mici învăţăm tradiționalele urări, precum “Să aveţi o zi bună!”, “Multă sănătate!”, “La mulţi ani!”, “Hristos a înviat!” sau “Să aveţi parte de sărbători binecuvântate!”. Printre ele există însă şi o expresie consacrată, “Casă de piatră!”, adresată, în mod tradiţional, mirilor, în ziua nunții. Părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a explicat, pentru impact.ro, care este, de fapt, forma corectă.

Cum se urează când doi tineri se căsătoresc. Să le spui ”Casă de piatră!” nu e bine

Părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, susţine însă că formula care s-a încetăţenit nu e chiar una corectă şi că ea ar conţine în sine un profund substrat teologic. Iar argumentaţia sa ţine, cum altfel, de cărţile sfinte.

”Urarea pe care am auzit-o cu toţii, de atâtea ori în viaţă, şi pe care, foarte probabil, o s-o mai auzim de multe ori, ”Casă de piatră!”, nu e în fapt formulată corect. Şi asta fiindcă Scriptura ne vorbeşte, printre alte învăţături ale lui Iisus Hristos, şi de cea în care apare parabola cu o casă construită în teren solid, pe stâncă, nu pe nisip!”, a declarat pentru impact.ro părintele Eugen Tănăsescu.

Ce se ureaza tinerilor casatoriti
Ce se ureaza tinerilor casatoriti

”Vorbim despre trăinicia unei case construite pe teren solid, pe stâncă sau pe piatră”.

Preotul indică faptul că Iisus Hristos face această referire în două din cele patru evanghelii incluse în Sfânta Scriptură.

“Avem această referire în Noul Testament, în Evanghelia după Matei şi în cea după Luca. În aceste scrieri, Hristos ne vorbeşte despre un bărbat chibzuit care-şi construieşte o casă pe stâncă. Şi a coborât ploaia, şi au venit râurile, şi au suflat vânturile, şi au lovit în casa aceea, şi nu a căzut.

Evanghelia după Matei, la capitolul 7

Pentru că fusese întemeiată pe stâncă. Şi oricine, auzind cuvintele acestea va fi asemănat cu un bărbat nebun, care a construit casa lui pe nisip. Şi a coborât ploaia, şi au venit râurile, şi au suflat vânturile, şi au izbit în casa aceea, şi a căzut. Şi căderea ei a fost mare. Aşa stă scris în Evanghelia după Matei, la capitolul şapte. Iar la Luca, în capitolul şase, e foarte apropiat textul. Aşadar, se vorbeste despre o casă pe stâncă, o casă pe piatră.

Iar dacă ne amintim că acelaşi Hristos l-a numit pe unul dintre primii săi apostoli chemaţi să-i fie alături, pe Petru, piatră, şi apoi a adăugat că pe această piatră se va zidi Biserica lui, atunci avem tabloul complet. Vorbim despre trăinicia unei case construite pe teren solid, pe stâncă sau pe piatră”, adaugă acelaşi părinte.

De ce e, de fapt, corect să spui: ”Casă pe piatră!”

El spune că toate aceste indicii arată în mod evident că urarea noastră tradiţională de nuntă trebuie aşadar să sufere o grabnică modificare, din “Casă de piatră!” în “Casă pe piatră!”.

”În acest fel, am arăta că suntem atenţi la cuvintele Domnului şi că le punem în practică şi în acest mod, şi la bine, şi la greu! Ea se adresează tinerilor însurăţei, deci îndemnul este evident legat de faptul că atenţia lor trebuie să fie îndreptată spre cel de Sus, care le atrage atenţia asupra modului în care-şi vor construi, nu doar casa, ci, de fapt, întreaga viaţă. Pe ceva durabil, pe piatră!”, susține preotul Eugen Tănăsescu.