De ce nu e bine să folosești iaurt, ulei, sare sau miere atunci când ai arsuri solare. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă

Ana-Maria Tudor 13.07.2023, 10:27
De ce nu e bine să folosești iaurt, ulei, sare sau miere atunci când ai arsuri solare. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit un avertisment important cu privire la arsurile solare. Marea majoritate a oamenilor au tendința atunci când se ard de la soare să își aplice pe piele tot felul de leacuri băbești.

De ce nu e bine să aplici alimente pe piele

Doctorul Tudor Ciuhodaru precizează că aplicarea pe piele a iaurtului, mierii sau chiar și a uleiului, după ce ai stat o perioadă îndelungată în soare, poate duce la sechele permanente.

”De la plajă la urgențe. Cum să NU te arzi la soare. Apă, aer și răcoare – sunt trei măsuri importante pentru a evita insolațiile, arsurile solare sau epuizarea termică.”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Ei bine, în caz că va întrebați cum să vă bronzați într-un mod corect care să nu va afecteze pielea, medicul va oferă un răspuns.

În postarea sa, acesta a creat un ghid cu 10 reguli simple de care trebuie să țineți cont atunci când doriți să căpătați un bronz uniform. De asemenea, este important să menționăm că deși soarele ne oferă un aspect plăcut pielii acest lucru este temporar și ne poate afecta pe termen lung.

Vezi și: Detaliul esențial de care e bine să ții cont, atunci când cumperi produse cu SPF. „Soarele este cel mai mare inamic al pielii”. Avertismentul specialistului

Ghidul de 10 reguli al bronzatului în siguranță

Conform informațiilor oferite de medicul Tudor Ciuhodaru expunerea la soare trebuie făcută treptat, mai exact, trebuie să urmăm cicluri de câte 20 de minute, în care să așteptăm câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.

Trebuie să aveți în vedere că apa în general amplifică puterea radiațiilor solare. De asemenea, este nevoie să utilizați cremă de protecție solară, deoarece bronzul nu vă conferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. Astfel, întreruperea expunerii la soare poate influența numai confortul termic și nu efectele radiațiilor ultraviolete de tip cumulativ.

În plus, statul în apă nu te protejează de arsuri, el ajută și mai mult la amplificarea efectelor nocive ale razelor soarelui, iar insolația se poate instala mult mai rapid.

Cremele și loțiunile de plajă trebuie aplicate regulat, iar medicul recomandă să urmați formula „este puțin mai mult decât ar trebui”, deoarece veți beneficia de factorul de protecție constant.

Citește și: Cum alegi cea mai bună cremă cu protecție solară atunci când mergi la plajă. Sfaturi de la dermatologi

De asemenea, dacă utilizați geluri sau spray-uri și aveți un ten gras trebuie să căutați formule noncomedogenice. Trebuie să țineți cont că factorul de protecție solară, scris pe ambalaj, trebuie să fie cu atât mai mare pentru pielea deschisă la culoare, deoarece ea este cu mult mai sensibilă.

Se recomandă utilizarea unui SPF de 50 la sută în primele zile de expunere la soare, iar mai apoi se poate trece la un indice mai mic de 25.

Astfel, soluțiile trebuie aplicate cu jumătate de oră înainte de expunerea la soare pentru a vă asigura că SPF-ul pătrunde optim în piele și trebuie reaplicat la fiecare ieșire din apă.

Dacă alegeți produse rezistente la apă sau transpirație vă informăm că ele asigură protecția optimă minim 40 de minute, iar dacă sunt aplicate corect durata protecției poate ajunge și până la 80 de minute.

De asemenea, hidratarea corespunzătoare este de luat în calcul și se recomandă să beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci.

Medicul mai menționează că băuturile carbogazoase trebuie evitate și vă mai recomandă să nu așteptați senzația de sete. Astfel, trebuie consumat un pahar la 15-20 de minute.

Urmăriți Impact.ro și pe