De ce nu au voie femeile pe Muntele Athos? De ce s-a luat această decizie

Raluca Alexe 02.07.2023, 11:31
De ce nu au voie femeile pe Muntele Athos? De ce s-a luat această decizie

Muntele Athos are anumite reguli impuse încă de acum 1.000 de ani. Una dintre ele se referă la prezența femeilor, strict interzisă pe muntele sfânt. De ce călugării au impus o astfel de decizie și ce se întâmplă dacă o femeie totuși calcă în acea zonă?

Regula care le interzice femeilor accesul pe Muntele Athos

Muntele Athos este o peninsulă redusă în dimensiuni din zona de nord-vest a Greciei. Femeilor le este interzis să se apropie la mai puțin de 500 de metri distanță de coasta Muntelui Athos, fiind o regulă impusă acum mai mult de 1.000 de ani. În cele 20 de mănăstiri răsfirate în jurul peninsulei trăiesc peste 2.000 de călugări din diferite părți ale lumii.

Ce trebuie menționat este că și bărbații care vor să viziteze Muntele Athos trebuie să treacă printr-un amplu proces de verificare înainte de a li se permite să rămână pentru trei nopți. De asemenea, trebuie să aibă un cazier curat, altfel nu li se permite intrarea. În fiecare săptămână, 100 de bărbați ortodocși sunt primiți să se plimbe pe peninsulă.

Istoria Muntelui Athos este destul de stufoasă. A fost locuit pentru prima dată în secolul I de călugări refugiați din calea Imperiului Roman, pornit să persecute biserica ortodoxă. În anul 885, împăratul Vasile I, cunoscut și sub numele de Macedoneanul, a dorit să le ofere protecție călugărilor, așa că a oprit orice trecere ilegală peste râul Xerxes și a declarat Muntele Athos ca loc sfânt pentru călugării care își puteau găsi refugiu. Imperiul Bizantin a fost de acord cu acest lucru, condiția fiind ca acei călugări să rămână în peninsulă și să nu afecteze pe nimeni din afara ei. De asemenea, călurării erau scutiți și de taxe.

La acea vreme, Sfântul Atanasie Athonitul, călugăr bizantin care a fondat comunitatea monahală de pe Muntele Athos, a fost considerat liderul călugărilor. El a fost cel care a stabilit o serie de reguli stricte pe care călugării trebuiau să le respecte toată viața. Cele mai de luat în seamă reguli sunt:

– Călugării nu au voie să dețină bunuri de valoare.
– Toți călugării trebuie să fie tratați la fel și să nu fie discriminați în funcție de locul lor de naștere.
– Toți călugării trebuie să urmeze credințele Protos-ortodoxe stabilite în secolul al IV-lea.
– Tuturor femeilor le este interzis accesul pe Muntele Athos.

Singura femeie care a ajuns pe Muntele Athos

La intrarea în Muntele Athos există chiar un semn mare care menționează că „Intrarea femeilor este complet interzisă”. Se crede că până și vederea unei femei îi poate duce pe călugări la gânduri păcătoase, ceea ce contravine statutului lor și vieții bazate pe liturghia ortodoxă. De-a lungul timpului, autoritățile grecești au încercat să elimine această regulă, pentru a le permite și femeilor să viziteze Muntele Athos, însă călugării se opun acestui lucru.

Singura femeie care are voie pe Muntele Athos este, însă, Fecioara Maria, spun călugării, peninsula fiind numită și „grădina Maicii Domnului” după ce fiul său, Iisus, i-a dăruit-o ei. Fecioara Maria ar apărea chiar și într-o fotografie făcută în 1903. Călugării se adunaseră pentru pomana anuală făcută celor mai săraci călugări. Din cazua resurselor financiare scăzute ale comunității, avea să fie ultimul în în care s-ar fi făcut pomana. Unul dintre călugări, care avea un aparat de fotografiat, a vrut să imortalizeze ultima adunare a călugărilor pentru pomană, moment în care a văzut o femeie în mulțime, îmbrăcată în negru.

Călugărul le-a arătat fotografia granulată, alb-negru, celorlalți colegi și toți au catalogat apariția ca fiind Maica Domnului ce a venit să le spună să continue pomenile și în anii următori, cu speranță și încredere. Astfel, călugării au continuat faptele bune și slăvirea lui Dumnezeu.

Urmăriți Impact.ro și pe