De ce nu a luat Gheorghe Hagi Balonul de Aur în 1994. Dezvăluirea făcută de Rege

Marian Cărăvan 11.09.2020, 16:39
De ce nu a luat Gheorghe Hagi Balonul de Aur în 1994. Dezvăluirea făcută de Rege

A scos milioane de oameni în stradă, după performanțele realizate alături de „tricolori”. A câștigat nenumărate trofee și a scris pagini memorabile în istoria fotbalului mondial. Cu toate acestea, nu a simțit bucuria câștigării Balonului de Aur. În 1994 putea obține prestigiosul trofeu, însă visul i-a fost spulberat. După mai bine de un sfert de veac de la acel moment, Regele a dezvăluit cum s-a petrecut totul.

1994 – anul în care Gheorghe Hagi putea lua Balonul de Aur

Deși mulți microbiști și chiar fotbaliști spun că „Generația de Aur” nu înseamnă nimic, fiind o titulatură forțată, întrucât fotbaliștii nu au câștigat niciun trofeu, nu putem omite rezultatele din anii 90 care ne-au făcut mândri că suntem români. Echipa națională de fotbal a României a fost prezentă atunci la trei ediții consecutive ale Campionatului Mondial, ceea ce nu se mai întâmplase din anii 30, când competiția își făcuse loc în calendarul sportiv internațional.

1994 a fost un an important pentru fotbalul românesc, anul în care tricolorii au realizat cea mai mare performanță din istoria participărilor la Cupa Mondială. Anul Mondialului american, care ne-a făcut să avem Revelion în plină vară, cu prestații senzaționale ale fotbaliștilor antrenați de Anghel Iordănescu și cu milioane de români ieșiți pe străzi pentru a se bucura de succesele tricolorilor. 1994 a reprezentat și anul în care Gheorghe Hagi, considerat cel mai mare fotbalist român din toate timpurile, a fost cel mai aproape de câștigarea Balonului de Aur, trofeu care îl răsplătește pe cel mai bun dintre cei mai buni, de pe întreaga planetă.

De ce nu a luat Gheorghe Hagi Balonul de Aur în 1994. Dezvăluirea făcută de Rege
De ce nu a luat Gheorghe Hagi Balonul de Aur în 1994. Dezvăluirea făcută de Rege

Cum a ratat Gheorghe Hagi Balonul de Aur în 1994. Dezvăluirea făcută de Rege

Prestațiile tricolorilor de la Mondialul din SUA l-au apropiat pe Gheorghe Hagi de marele trofeu Balonul de Aur. A fost însă un vis care s-a spulberat brusc, însă Hagi rămâne cu amintirea unui turneu final fantastic, la care nici cei mai optimiști nu sperau.

Regele a rememorat acele zile și a dezvăluit cum s-au desfășurat lucrurile. Momentul decisiv a fost meciul cu Suedia.

„Înaintea meciului cu Suedia, din sferturi, a venit la mine un oficial FIFA și mi-a spus că, dacă reușim să ne batem și să ne calificăm, voi lua Balonul de Aur.

Pe locul doi ar fi fost Romario, pe trei Stoichkov și Baggio”, a dezvăluit Gheorghe Hagi, într-un interviu acordat Sports Festival.

Din păcate, așa cum știe toată lumea, România a fost învinsă de Suedia la loviturile de departajare și a ratat calificarea în semifinale, unde ar fi întâlnit Brazilia. Astfel și Gheorghe Hagi a ratat marea șansă de a câștiga Balonul de Aur, care a ajuns atunci la bulgarul Hristo Stoichkov.

Urmăriți Impact.ro și pe