Norvegia are 4,9 milioane locuitori și se află în nordul Europei. Este o democraţie constituţională și nu face parte din UE. Norvegia este o țară bogată în petrol, peşte şi păduri, având unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume. De altfel, se spune că este o națiune care deține o adevărată avere, iar țara controlează un fond suveran de investiţii care depăşeşte 826 de miliarde de dolari. Iată, de ce Norvegia nu e în UE și ce alte mari țări din Europa au decis la fel.
Unul dintre motivele pentru care Norvegia nu face parte din UE este acela că nu vor ca Bruxelles să se amestece în politica lor agricolă şi de pescuit. Ei se descurcă foarte bine datorită veniturilor din petrol. Cu toate astea, țara participă pe deplin la Spaţiul Economic European şi la Acordul Schengen. Norvegia nu are drept de vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE.
Pe 25 septembrie 1972, poporul norvegian refuza propunerea făcută de clasa politică şi vota „Nu” la referendumul organizat de guvern în speranţa că statul avea să devină membru al Comunităţii Europene (predecesoare a Uniunii Europene).
Votul negativ al norvegienilor s-a repetat şi la referendumul din 1994. Atunci, un procent de 52% din populaţie a fost anti-aderare. De altfel, situația a rămas aceeași. Potrivit unui stiudiu realizat în urmă cu un an, 70% dintre norvegieni au fost împotriva aderării la UE. Elveția este o altă țară importantă a Europei care nu a dorit niciodată să intre în Uniune. Turcia este o altă țară mare a continentului care nu este membră.
-Deși nu face parte din UE, Norvegiei îi este permis să participle la Spaţiul Economic European şi la Acordul Schengen.
-De asemenea, I se permite să intre liber pe piața internă UE. Norvegia nu trebuie să plătească taxe vamale pentru produsele pe care le exportă pe piaţa comunitară.
-Sunt excluse din comerţul liber toate produsele agricole, majoritatea produselor din industria pescuitului şi petrolul.
-peştele proaspăt intră liber de taxe în UE.
-statul nordic este obligat să adopte legislaţia europeană legată de piaţa unică europeană, cu excepţia legilor referitoare la agricultură şi pescuit.
În urma celor două referendumuri eşuate de aderare la UE, oamenii politici nu au mai discutat despre problema integrării. De asemenea, nu a existat un plan sau o propunere de a intra în UE. În urma unui studiu, peste 60% dintre norvegieni au spus că sunt împotriva oricărei aderări la Uniunea Europeană.
„Intrarea Norvegiei în UE nu este chiar un subiect de dezbatere în acest moment“, spune jurnalistul norvegian Per Anders Madsen, „ iar acest lucru este puţin probabil să se schimbe în următorii ani“, mai spune el.
-libera mişcare a bunurilor
– a persoanelor
serviciilor şi a capitalului între ţările membre. Aici vorbim despre cele 28 de membre UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
Albania
Andorra
Armenia
Azerbaidjan
Monaco
Muntenegru
Norvegia
Rusia
San Marino
Serbia
Elveţia
Turcia
Ucraina
Vatican
Bielorusia
Bosnia si Hertegovina
Georgia
Islanda
Kosovo
Liechtenstein
Macedonia
Moldova