De ce Norvegia nu e în UE și ce alte mari țări din Europa au decis la fel

Daria Petrescu 28.11.2020, 10:39
De ce Norvegia nu e în UE și ce alte mari țări din Europa au decis la fel

Norvegia are 4,9 milioane locuitori și se află în nordul Europei. Este o democraţie constituţională și nu face parte din UE. Norvegia este o țară bogată în petrol, peşte şi păduri, având unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume. De altfel, se spune că este o națiune care deține o adevărată avere, iar țara controlează un fond suveran de investiţii care depăşeşte 826 de miliarde de dolari. Iată, de ce Norvegia nu e în UE și ce alte mari țări din Europa au decis la fel.

Norvegienii au spus „NU“ Uniunii Europene de două ori

Unul dintre motivele pentru care Norvegia nu face parte din UE este acela că nu vor ca Bruxelles să se amestece în politica lor agricolă şi de pescuit. Ei se descurcă foarte bine datorită veniturilor din petrol. Cu toate astea, țara participă pe deplin la Spaţiul Economic European şi la Acordul Schengen. Norvegia nu are drept de vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

52% din populaţie a fost anti-aderare

Pe 25 septembrie 1972, poporul norvegian refuza propunerea făcută de clasa politică şi vota „Nu” la referendumul organizat de guvern în speranţa că statul avea să devină membru al Comunităţii Europene (predecesoare a Uniunii Europene).

Votul negativ al norvegienilor s-a repetat şi la referendumul din 1994. Atunci, un procent de 52% din populaţie a fost anti-aderare. De altfel, situația a rămas aceeași. Potrivit unui stiudiu realizat în urmă cu un an, 70% dintre norvegieni au fost împotriva aderării la UE. Elveția este o altă țară importantă a Europei care nu a dorit niciodată să intre în Uniune. Turcia este o altă țară mare a continentului care nu este membră.

Norvegia participă la Spațiul Economic European

-Deși nu face parte din UE, Norvegiei îi este permis să participle la Spaţiul Economic European şi la Acordul Schengen.

-De asemenea, I se permite să intre liber pe piața internă UE. Norvegia nu trebuie să plătească taxe vamale pentru produsele pe care le exportă pe piaţa comunitară.

Peste 60% dintre norvegieni au spus că sunt împotriva oricărei aderări la Uniunea Europeană.

-Sunt excluse din comerţul liber toate produsele agricole, majoritatea produselor din industria pescuitului şi petrolul.

-peştele proaspăt intră liber de taxe în UE.

-statul nordic este obligat să adopte legislaţia europeană legată de piaţa unică europeană, cu excepţia legilor referitoare la agricultură şi pescuit.

Norvegia face parte şi din spaţiul Schengen

În urma celor două referendumuri eşuate de aderare la UE, oamenii politici nu au mai discutat despre problema integrării. De asemenea, nu a existat un plan sau o propunere de a intra în UE. În urma unui studiu, peste 60% dintre norvegieni au spus că sunt împotriva oricărei aderări la Uniunea Europeană.

„Intrarea Norvegiei în UE nu este chiar un subiect de dezbatere în acest moment“, spune jurnalistul norvegian Per Anders Madsen, „ iar acest lucru este puţin probabil să se schimbe în următorii ani“, mai spune el.

Spaţiulului Economic European se bazează pe aceleaşi patru libertăţi care guvernează UE:

-libera mişcare a bunurilor

– a persoanelor

serviciilor şi a capitalului între ţările membre. Aici vorbim despre cele 28 de membre UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

Țările europene care nu sunt membre ale Uniunii Europene sunt următoarele:

Albania

Andorra

Armenia

Azerbaidjan

Monaco

Muntenegru

Norvegia

Rusia

San Marino

Serbia

Elveţia

Turcia

Ucraina

Vatican

Bielorusia

Bosnia si Hertegovina

Georgia

Islanda

Kosovo

Liechtenstein

Macedonia

Moldova