De ce ne este teamă de moarte. Când începe, de fapt, frica

Ileana Mlădinoiu 31.08.2020, 16:54
De ce ne este teamă de moarte. Când începe, de fapt, frica

Termenul de moarte vine din latinescul mors/mortem și înseamnă, potrivit dexonline, “oprire a tuturor funcțiilor vitale și încetare a vieții”. Din punct de vedere medical, moartea este sfârșitul activității creierului, deși studii avansate pe această temă au sugerat neurologilor că o parte a creierului, cea din zona hipocampusului, trăiește mult timp după ce un pacient intră în moarte clinică.  Pentru biologi, moartea este un eveniment natural, înscris în Natura căreia îî aparținem fiecare dintre noi, la fel ca Nașterea, considerată eveniment unic. Pe plan filozofic, moartea este interpretată diferit.

În Antichitate, Epicur distruge complet conceptul: “Moartea nu este nimic”. Sartre respinge ideea morții, scoțând-o în afara proiectului existențial, pentru ca Heidegger să o găsească în “adâncul experiențelor noastre”.  Lăsând la o parte orice definire a morții, ceea ce interesează este de ce oamenii se tem de moarte și cum ar trebui să depășească frica de acest fenomen, care devine opusul vieții.

De ce ne este, de fapt, teamă de moarte

Recunoaștem că moartea ne intrigă pe toți, chiar dacă este o datorie, indiferent de statutul social ce-l avem. În fața morții suntem egali. Diferența constă doar în felul în care vom muri și locul unde vom muri. Știm exact unde și când ne-am născut, dar informațiile legate de moarte ne lipsesc.

Tanatofobia, căci așa se numește frica de moartea proprie, a constituit subiect de studiu pentru savanți din lumea întreagă. În urma cercetărilor, s-a descoperit că frica poate fi clasificată în mai multe categorii: frica de a nu mai exista, frica de necunoscut, frica de suferință, frica de a pierde pe cei dragi și frica de repercusiunile propriei morți pentru supraviețuitori.

Teama de moarte. Cum putem să trecem peste
Teama de moarte. Cum putem să trecem peste

Dar nu cumva teama de moarte este nerațională? Ne temem de ceea ce trebuie să se întâmple neapărat? S-a întors cineva din morți să ne spună ce urmează? Necunoașterea a ce ne așteaptă dincolo poate crea o reală angoasă, alimentată și de religii. Judecata de Apoi, Purgatoriul îi determină pe credincioși să simtă teama de viața de apoi, atât de mult, încât îi pot împiedica să trăiască liniștiți. Atunci ce avem de făcut? Nimic mai simplu decât să învățăm să controlăm frica de moarte.

Mai întâi să aflăm de când începe fenomenul „De ce trăim, de ce murim”, întrebări puse începând de la 2 la 6 sau 7 ani de către copii. Noțiunea de moarte nu este inegrată pe deplin la copii, așa cum se întâmplă la adulți, dar explicațiile legate de moarte pe care le veți oferi cu blândețe, chiar dacă râmân în zona abstractului, cum ar fi, toate ființele vii de pe planetă vor dispărea, vor fi înțelese de copii.

Cum putem să scăpăm de frica de moarte

Dr. C. Lewandowski propune surmontarea fricii de moarte astfel:
-O analiză și un pas înapoi asupra fricii (eveniment traumatic, moartea unei persoane dragi, boală …);
-O raționalizare a anxietăților morții care nu se bazează pe ceva real;
-Lucrați pentru a accepta acest termen, ca o limită inevitabilă;
-Preluați controlul asupra vieții și a ceea ce vreți să faceți cu ea;
-Recurgeți la activități de relaxare, cum ar fi meditația, yoga, sofrologia sau auto-hipnoza, de exemplu;
-Optați pentru activități de agrement în care să simțiți plăcere;
-Stabiliți obiective personale și profesionale.
-Văduvia este ceva de neconceput pentru unii, de aceea o modalitate de a depăși durerea este sprijinul familiei sau al prietenilor.
Chiar dacă nu veți reuși să depășiți complet frica de moarte, experimentați pe deplin momentele prezente, umplând fiecare zi cu toate bucuriile posibile în toate domeniile vieții.

Urmăriți Impact.ro și pe