De ce medicii nu poartă halate albe atunci când operează. Motivul este cu totul neaşteptat

Ana Anitoiu 08.07.2021, 19:04
De ce medicii nu poartă halate albe atunci când operează. Motivul este cu totul neaşteptat

Multe persoane știu că halatele de medici nu sunt albe în sălile de operații, dar puțini oameni cunosc motivul din spatele acestei reguli. Culoarea aleasă atunci când vine vorba despre îmbrăcămintea pentru doctori este extrem de importantă.

Motivul pentru care halatele de medici nu sunt albe în sălile de operații

Cei mai mulți oameni se așteaptă ca doctorii să poarte halate albe. De fapt, halatul alb reprezintă un simbol al acestei profesii, iar nonculoarea este asociată cu puritatea, seriozitatea și perfecțiunea. Până în anul 1914, îmbrăcămintea pentru doctori era aceasta și în sălile de operații. Însă, a fost observată o problemă.

Mai exact, albul imaculat al halatelor de medici îi ”orbea” pe doctori în timp ce operau. Efectul pe care îl au acestea este similar cu cel din timpul iernii, atunci când razele de soare se reflectă în zăpadă și este deranjant pentru ochi.

De ce medicii nu poarta halate albe atunci cand opereaza. Motivul este cu totul neasteptat
Medici intr-o sala de operatii

De ce s-a trecut la halatele de medici verzi sau albastre

Astfel, halatele de medici au devenit verzi sau albastre în sălile de operații. Nu mov, nu galbene. Explicația alegerii nuanțelor pentru îmbrăcămintea doctorilor care operează este simplă. Verdele și albastru sunt culorile opuse roșului în spectrul luminii vizibile.

Mai exact, verdele îi ajută pe doctori mai întâi pentru că le reîmprospătează văzul la lucrurile roșii. Adică ochii devin mai sensibili la nuanțele de roșu. Apoi, această culoare a halatelor de medici ajută la evitarea apariției iluziilor ce sunt posibile atunci când privirea este mutată de la roșu la alb. Prin urmare, scade și riscul erorilor.

Ce efect pot avea halatele de medici dacă sunt albe

Unii dintre pediatri și psihiatri au renunțat la îmbrăcămintea pentru doctori albă deoarece au constatat că halatele de medici albe imaculate pot provoca neliniște în rândul pacienților. Copiii le asociază cu injecțiile și durerea, iar unora dintre adulți le induc o stare de nervozitate.

În plus, rezultatele unor studii au arătat că halatele de medici albe le provoacă stări de anxietate pacienților. Un articol publicat în The Journal of the American Medical Association menționează chiar o afecțiune numită ”hipertensiune de halat alb”, întâlnită rar, în special în rândul persoanelor cărora le este frică să meargă la doctor.

Însă, alte studii au demonstrat și faptul că alte persoane nu au nicio problemă cu îmbrăcămintea pentru doctori de un alb imaculat, deoarece se simt în siguranță în compania medicilor. Astfel, importantă este percepția fiecărui pacient cu privire la medici, în general.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...