De ce mănânci și nu te poți opri, așa te îngrași: creierul ”se trezește” târziu, conform cercetătorilor

Gabriel Peneș 06.10.2022, 13:07
De ce mănânci și nu te poți opri, așa te îngrași: creierul ”se trezește” târziu, conform cercetătorilor

O nouă teorie a conștiinței ar putea explica comportamentele impulsive, inclusiv de ce este atât de dificil să te oprești din mâncat. Cercetătorii de la Universitatea din Boston susțin că, de fapt, creierul nu este conștienț în mod activ de ceea ce se întâmplă, ci procesează memoria subconștientă a lucrurilor întâmplate cu o jumătate de secundă înainte.

De ce mănânci și nu te poți opri, așa te îngrași

Cercetătorii de la Universitatea din Boston propun o nouă abordare a conșțiinței umane. Ei susțin că, de fapt, creierul nu este conștienț în mod activ de ceea ce se întâmplă fix în clipa în care facem un lucru, ci procesează memoria subconștientă a lucrurilor întâmplate cu o jumătate de secundă înainte. Altfel, spus, devenim pe deplin conștienți abia cu o jumătate de secundă după ce am făcut un anumit lucru.

„Pe scurt, conștiința s-a dezvoltat ca un sistem de memorie care este folosit de creierul nostru inconștient pentru a ne ajuta să ne imaginăm viitorul în mod flexibil și creativ și să planificăm în consecință”, a explicat autorul studiului, Andrew Budson, conform iflscience.com.

„Ceea ce este complet nou la această teorie este că sugerează că nu percepem lumea, nu luăm decizii sau nu realizăm acțiuni în mod direct. În schimb, facem toate aceste lucruri în mod inconștient și apoi ne amintim tot în mod conștient că le-am făcut”, a mai spus acesta.

Creierul ”se trezește” târziu, conform cercetătorilor

Toate teoriile anterioare ale conștiinței implicau procesarea directă a stimulilor pe măsură ce intră în creier și luarea ulterioară a deciziilor în prim-plan sau în fundal, ceea ce, în opinia lui Budson și a echipei sale, este pur și simplu prea lent pentru a ține seama de reflexele rapide observate în sport sau alte domenii.

Folosind această teorie, cercetătorii au subliniat metode de predare clinică care ar putea continua munca și, de asemenea, cu implicații pentru bolile neurologice, cum ar fi demența. În plus, dacă se dovedește că au dreptate, studiul ar putea oferi noi căi de a face față comportamentelor și tulburărilor compulsive, în această categorie intrând și cei care mănâncă fără să se poată opri, chiar dacă nu le mai e foame.

Pe de altă parte, rezultatele studiului pot avea legătură și cu cele ale unei cercetări mai vechi, publicat în publicat în Proceedings of the National Academies of Science. Autorii acesteia susțineau că activitatea creierului conștient pare să fie legată de „substanța chimică a plăcerii” creierului, dopamina.

Sursa de dopamină din creier se numește zona tegmentală ventrală (VTA). Din această regiune, dopamina este eliberată în majoritatea zonelor din cortex. În studiul acesta, s-a arătat că funcția acestei surse de dopamină a creierului este afectată la pacienții cu tulburări de conștiință și, de asemenea, la persoanele sănătoase după administrarea unui anestezic.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....