De ce iubesc oamenii atât de mult muzica. Motivul a fost aflat de cercetători

Stan Filon 09.12.2021, 10:07
De ce iubesc oamenii atât de mult muzica. Motivul a fost aflat de cercetători

Cercetătorii s-au întrebat de mii de ani de ce iubesc oamenii atât de mult muzica. Ce efecte au acordurile muzicale asupra creierului uman, astfel încât foarte mulți oameni se liniștesc și se înveselesc pe loc atunci când ascultă muzică. De multe ori, supărările și gândurile negre se trasformă într-o liniște sufletească greu de explicat atunci când ascultăm muzică. Iată la ce concluzii au ajuns aceștia!

Iată de ce iubesc oamenii atât de mult muzica

Muzica este cunoscută ca fiind a 4-a artă și nu degeaba ocupă acest loc în preferințele oamenilor. Potrivit cercetătorilor, muzica are darul de a ne ajuta, mai ales atunci când încercăm să ne gestionăm emoțiile și sentimentele. Muzica ne oferă confortul emoțional exact atunci când avem nevoie mai mult, în anumite momente din viețile noastre, scrie playtech.ro.

Răspunsul pentru toate aceste efecte ale muzicii asupra noastră a venit de la cercetători. „Muzica influențează profund centrii nervoși ai creierului uman”, este de părere Valorie Salimpoor, neurolog în cadrul Universității McGill. „Un singur acord nu are cum să producă efecte, însă dacă mai multe acorduri sunt aranjate într-o melodie, situația se schimbă”, a mai adăugat aceasta.

Iata de ce iubesc oamenii atat de mult muzica
Iata de ce iubesc oamenii atat de mult muzica

Dopamina este cheia

Studiile arată că atunci când ascultăm acorduri muzicale, creierul uman devine fericit. Explicația este una cât se poate de simplă: în timpul audiției se produce dopamină, unul dintre principalii neurotransmițători de la nivelul sistemului nervos, cunoscut, de asemenea, și sub numele de „hormonul fericirii”.

Cercetătorii au mers mai departe și au pus la cale o serie de teste pentru a verifica ce impact are muzica asupra creierului uman și asupra psihicului. În urma acestora, s-a constatat ceea ce se bănuia deja: muzica este responsabilă pentru starea psihică a omului și, după caz, o poate ajuta să se transforme.

Muzica ne poate înveseli, dar ne poate aduce aminte de cele mai dureroase momente din viața noastră

Dar ce se întâmplă atunci când ascultăm pentru prima dată o melodie? Ei bine, oamenii de știință spun că pentru ca o nouă melodie să creeze același efect, este nevoie de elementul de familiaritate. Cu alte cuvinte, melodia ar trebui să semene, într-o oarecare măsură, cu melodiile cu care creierul nostru este obișnuit. Un ritm, limba vorbită sau un anumit instrument muzical familiar pot transforma o melodie nouă într-una cu potențial real, care să ne placă.

De multe ori ascultăm o melodie în primă audiție și nu pare genul nostru, însă odată ce ne-am familiarizat cu ea, începe să ne placă, tocmai pentru că începem să o cunoaștem, iar creierul nostru începe să producă dopamină. Tocmai de aceea sunt atâtea genuri muzicale. Creierul unora produce mai multă dopamină atunci când i se servește rock, pe când alții se umplu de dopamină atunci când ascultă muzică clasică, dance sau manele. Trebuie știut faptul că muzica poate avea și efect invers. Dacă unele melodii ne pot umple corpul de dopamină, altele ne aduc aminte de momente neplăcute din viața noastră, iar acestea ne pot întrista.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...