De ce împodobim bradul de Crăciun. Toţi românii îl au în casă, dar prea puţini ştiu care e motivul, de fapt

Andra Daoud 24.12.2021, 10:20
De ce împodobim bradul de Crăciun. Toţi românii îl au în casă, dar prea puţini ştiu care e motivul, de fapt

Împodobirea bradului este una dintre cele mai frumoase tradiții asociate Crăciunului. Deși acum nu ne-am mai imagina sărbătoarea fără brad împodobit în casă, obiceiul nu este unul atât de vechi, iar în cultura românească a intrat relativ târziu. Copacul veșnic verde are un simbolism puternic asociat cu divinitatea, pe care puțini îl cunosc.

De ce împodobim bradul de Crăciun

Atunci când ne gândim la Crăciun, nu putem să concepem această sărbătoare fără a avea un brad împodobit în casă sau în curte. Fie că alegem un brad natural sau artificial, tăiat sau în ghiveci, în miniatură sau înalt până în tavan, acesta este simbolul Crăciunului și unul dintre motivele pentru care așteptăm această sărbătoare cu atât de multă nerăbdare.

Se spune că bradul este pomul vieții, pentru că rămâne tot anul viu și verde și nu își pierde frunzele, așa cum se întâmplă cu ceilalți copaci. În credința creștină, forma triunghiulară a bradului simbolizează Sfânta Treime, iar steaua care se pune în vârful acestuia, după ce a fost împodobit, este asociată cu steaua care i-a călăuzit pe cei trei magi pe drumul către Betleem, în noaptea nașterii Domnului.

Până în secolul al XV-lea, oamenii își împodobeau casele cu crengi verzi de brad în preajma Crăciunului, însă tradiția era considerată pâgână. La fel era considerat și obiceiul de a-și face cadouri unii altora. Se pare că obiceiul de a împodobi un brad întreg a fost inventat de popoarele germanice și preluat ulterior și de alte culturi. Potrivit documentelor, primul brad împodobit a apărut în 1605, la Strasbourg, în mijlocul unei piețe. Era împodobit doar cu mere roșii.

De ce împodobim bradul de Crăciun. Toţi românii îl au în casă, dar prea puţini ştiu care e motivul, de fapt
De ce împodobim bradul de Crăciun. Toţi românii îl au în casă, dar prea puţini ştiu care e motivul, de fapt

Primul brad de Crăciun împodobit în România

La noi în țară, primul brad de Crăciun a fost împodobit în anul 1866, la palatul Regelui Carol I. De atunci au preluat și românii această tradiție. La început, bradul era împodobit cu fructe, flori de hârtie, nuci poleite și ce mai aveau oamenii prin casă. Târziu au început să apară globulețele din sticlă, beteala, luminițele și bomboanele cu care se decorează bradul.

Una dintre legendele bradului spune că într-o iarnă, în apropierea Crăciunului, o pasăre rănită la aripă, care nu mai putea zbura până în țările calde, a căutat să se adăpostească într-un copac. A încercat mai întâi într-un stejar și într-un ulm, dar aceștia au refuzat-o, de teamă că le va mânca fructele. Apoi a auzit chemarea unui brad, care i-a oferit adăpost între crengile sale.

În seara de Crăciun, un vânt puternic a spulberat toate frunzele copacilor, mai puțin pe ale bradului, care a fost răsplătit pentru generozitatea sa și a rămas tot timpul verde. De atunci, oamenii au considerat că acesta este copacul vieții și au început să îl includă în diverse ritualuri, precum nunțile și înmormântările. Unii consideră că bradul de Crăciun, împodobit cu tot felul de ornamente, simbolizează pomul Cunoașterii, din Grădina Edenului.

Când se împodobește de fapt bradul

În timp ce unii oameni vor să se bucure cât mai mult timp de bradul împodobit și se grăbesc să îl instaleze încă de la începutul lunii decembrie, alții o fac abia cu câteva zile înainte de Crăciun. Tradiția spune că bradul se împodobește în seara de Ajun, pentru ca Moș Crăciun să aibă unde așeza cadourile. După Anul Nou, ornamentele sunt adunate, iar bradul este scos din casă.

Oamenii își curăță locuința pentru a se pregăti pentru Bobotează și pentru a începe noul an așa cum se cuvine. În credința populară se spune că bradul trebuie ars. În perioada actuală, este important ca, după ce scoateți bradul din casă să nu îl aruncați la întâmplare, ci să îl reciclați. Multe magazine care au comercializat brazi în luna decembrie îi primesc înapoi în ianuarie, ajutându-i pe clienți să scape de ei.

Urmăriți Impact.ro și pe