Cine a avut primul brad împodobit în România. Tradiția nu e atât de veche în țara noastră

Ana Anitoiu 21.12.2021, 09:39
Cine a avut primul brad împodobit în România. Tradiția nu e atât de veche în țara noastră

Puțini oameni știu cine a avut primul brad împodobit în România. Tradiția nu este atât de veche în țara noastră. Peste hotare obiceiul începuse deja să se răspândească, dar a durat ceva timp până când principalul simbol al Crăciunului a fost adoptat și de români.

Unde a fost împodobit primul brad din lume

Primul brad împodobit ar fi fost în Letonia, în anul 1510. A durat aproximativ zece ani până când prinţesa Helene de Mecklenburg a adus tradiția în Franţa, în 1521, după căsătoria ei cu ducele de Orleans. Datorită inițiativei ei, obiceiul s-a răspândit în toată Europa.

În anul 1605 a fost văzut primul brad împodobit într-o piață publică. S-a întâmplat la Strasbourg. Atunci, în pom au fost agățate dulciuri și mere roșii. Însă, abia în 1611, la Breslau, Polonia, ducesa Dorothea Sybille von Schlesien a împodobit primul brad așa cum îl cunoaște toată lumea în prezent.

Împodobirea bradului de Crăciun a început în Statele Unite ale Americii de abia la începutul anilor 1800, odată cu imigranţii germani stabiliţi în Pennsylvania. Însă, obiceiul a fost legalizat târziu, în 1836, în statul Alabama.

O inițiativă inedită i-a aparținut președintelui american Grover Cleveland. În 1895, el a decorat bradul de la Casa Albă cu becuri colorate. Ideea a început să se răspândească în Statele Unite ale Americii și în restul lumii.

Cine a avut primul brad impodobit in Romania
Familia regala a Romaniei, cu ocazia unui Craciun

Cine a avut primul brad de Crăciun împodobit în România

În România, însă, tradiția împodobirii unui brad de Crăciun a apărut de abia în anul 1866. Atunci, simbolul acestei sărbători a apărut la curtea Regelui Carol I, după sosirea dinastiei Hohenzollern în Ţările Române.

Boierii au preluat imediat acest obicei. Astfel, începând din anul 1866, bradul împodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului, inclusiv în casele românilor.

Când se împodobește bradul de Crăciun, de fapt

Întrucât sărbătorile de iarnă sunt adorate de multe persoane, dar încep la finalul lunii decembrie și se încheie la începutul lunii ianuarie, unele persoane preferă să facă în așa fel încât să se bucure mai mult timp de atmosfera Crăciunului. De aceea, împodobesc bradul încă de la începutul lunii decembrie.

Însă, conform tradiției, bradul se împodobește într-o anumită zi a anului. Mai exact, în Ajunul Crăciunului, în seara de 24 decembrie. Principalele decorațiuni ce ar trebui să existe în el sunt steaua sau îngerul așezate în vârf.

De asemenea, conform principiilor Feng Shui, în bradul de Crăciun trebuie să existe anumite ornamente ce aduc bunăstare. Vezi și de ce este bine să pui o puşculiţă sub brad şi ce trebuie să faci cu ea după sărbători!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...