De ce îl acuză, de fapt, procurorii pe Donald Trump. Niciun președinte american nu a mai pățit asta

Stan Filon 03.02.2021, 08:45
De ce îl acuză, de fapt, procurorii pe Donald Trump. Niciun președinte american nu a mai pățit asta

Donald Trump ar putea deveni primul președinte al Americii care să sufere o condamnare istorică! Procurorii democrați din Casa Reprezentanților îi aduc acuzații extrem de grave fostului președinte al Statelor Unite ale Americii și spun că procesul său trebuie să se termine cu o condamnare istorică, care să arate celorlalți președinți care vor veni că nu pot face orice pentru a rămâne la conducere.

Procurorii cer o condamnare istorică pentru Donald Trump! De ce este acuzat fostul președinte al SUA

Dar ce a făcut Donald Trump? Ei bine, procurorii spun că se face vinovat, practic, pentru asediul de la Capitoliu, deci este și autorul moral al celor 5 crime care s-au produs în acea zi.

“Preşedintele Trump a incitat o mulţime violentă să atace Capitoliul SUA, iar dorinţa sa de a rămâne la putere cu orice preţ este un act de trădare de o amploare istorică, ce necesită o condamnare la capătul acestui proces care va începe în Senat pe data de 8 februarie”, afirmă procurorii democraţi în argumentul lor, făcut public marţi.

Procurorii cer o condamnare istorica pentru Donald Trump
Procurorii cer o condamnare istorica pentru Donald Trump

”Dacă preşedintele nu ar fi creat un butoi cu pulbere…”

“Este imposibil să ne imaginăm că evenimentele de la 6 ianuarie s-ar fi produs dacă preşedintele nu ar fi creat un butoi cu pulbere, nu ar fi aprins un chibrit şi nu ar fi încercat apoi să profite personal de haosul care a urmat”, mai spun procurorii, membri democraţi din Camera Reprezentanţilor.

Devenind primul preşedinte din istoria SUA care se confruntă cu un al doilea impeachment, Donald Trump este acuzat de “incitare la insurecţie” pentru că a încurajat miile de susţinători adunaţi la Washington la 6 ianuarie să ia cu asalt şi să ocupe Congresul. Violenţele s-au soldat cu cinci morţi.

Donald Trump nu și-a recunoscut niciodată înfrângerea

Donald Trump nu şi-a recunoscut niciodată explicit înfrângerea în faţa democratului Joe Biden. În schimb, a adus acuzații de fraudare masivă a alegerlor, fără a aduce vreo dovadă. Pe data de 6 ianuarie, președintele Donald Trump a făcut apel la susţinătorii săi să mărşăluiască spre Capitoliu în momentul în care membrii Congresului certificau victoria rivalului său.

Chiar dacă republicanii contestă legalitatea procedurilor judiciare împotriva unui preşedinte care nu mai este în funcţie, procurorii spun că “Constituţia se aplică în prima zi a mandatului unui preşedinte, în ultima sa zi şi în toate zilele dintre cele două”, afirmă procurorii.

Aceștia vor să facă un exemplu istoric din condamnarea lui Donald Trump și să rămână în paginile de istorie ca un avertisment pentru toți președinții SUA care vor veni. “Un eşec al condamnării i-ar încuraja pe viitorii lideri să încerce să îşi păstreze puterea prin toate mijloacele şi ar sugera că nu există nicio limită pe care un preşedinte să nu o poată depăşi”, explică ei.