De ce fug pisicile când le spui „zât”. Ce aud ele de fapt

Ioana Bucur 05.06.2022, 08:03
De ce fug pisicile când le spui „zât”. Ce aud ele de fapt

Știm prea bine că, spre deosebire de câini, felinele sunt mult mai greu de impresionat. Misterioase, încăpățânate, nu răspund la comenzi și vor face mereu ceea ce își doresc, când își doresc. Cu toate astea, de-a lungul timpului, omul și pisica au reușit creeze un limbaj comun. Există un sunet la care toate vor reacționa în aproape același mod. Află de ce fug pisicile când le spui „zât” și ce aud ele, de fapt.

Ce înțeleg pisicile când aud „zât”

Când interacționăm cu un câine, mai ales cu unul dresat, lista comenzilor la care animalul răspunde este destul de lungă: „Vino”, „Șezi”, „Culcat”, „La pas” etc. În cazul pisicilor, ajungem să apelăm la celebrele „Pis Pis” – când vrem să vină la noi – și „Zât” – când vrem să le alungăm. Doar că, de multe ori, felina nu va reacționa cum ne-am aștepta la ultima comandă.

Motivul este unul simplu, spun specialiștii: și „Ț”-ul, și „Z”-ul – sunt pe aceeasi frecvență cu „S”-ul.

Chiar dacă nu se mai aplică pentru cele domestice, pisicile sunt vânători, iar prada preferată sunt rozătoarele. În timp, spun cercetătorii, în condițiile în care rozătoarele emit sunetele cu frecvență ridicată, au fost nevoite să se adapteze pentru a le putea vâna. Așadar, urechile mari în formă de pâlnie şi craniile mici le permit pisicilor să perceapă sunetele emise de prada lor.

Acest lucru, combinat cu frecvența pe care funcţionează „ț”-ul din câț sau „z”-ul din „zât”, ca și „s” -ul din „pis-pis-pis” explică de ce pisicile devin atente când îl aud. În momentul în care își dau seama că sursa sunetului nu reprezintă un pericol pentru ele, în loc să fugă, vor deveni curioase, dornice să exploreze. În cazul în care sursa este necunoscută, vor fugi, percepând-o ca pe un pericol.

De ce fug pisicile când le spui „zât”. Ce aud ele de fapt

Limbajul pisicilor

Chiar dacă, la prima vedere, nu par animale prea expresive, cel puțin, în comparație cu câinii, pisicile au dezvoltat un limbaj specific prin care își exprimă dorințele și sentimentele. Oamenii de știință care și-au dedicat activitatea studiului comportamentului felinelor au reușit să le descifreze limbajul.

Un gest destul de frecvent făcut de pisici, mai ales către stăpâni, este masajul cu gheruțele scoase. Nu este un gest agresiv, nu au de gând să vă zgârie, ci este un mod de a răspunde la afecțiunea primită.

Cei care locuiesc la casă au parte, din când în când, de un „cadou” macabru. Când pisica aduce stăpânului șoareci morți ,este o dovadă de dragoste, îl consideră pe om parte din familie și încearcă, în acest mod, să îl învețe să vâneze.

Urmăriți Impact.ro și pe