De ce este, de fapt, mai cald în centrul orașului. Explicația oferită de cercetători

Cătălina Burghelea 09.08.2021, 16:42
De ce este, de fapt, mai cald în centrul orașului. Explicația oferită de cercetători

Temperaturile ridicate din timpul verii sunt în coșmar, în centrul orașului. Din cauza blocurilor înalte, care țin căldura pe loc, și a asfaltului care se încinge, nu de puține ori, simțim o căldură sufocantă, mult mai greu de suportat decât în zonele limitrofe. Dacă până acum credeai că este doar o impresie, ei bine, te-ai înșelat. De ce este, de fapt, mai cald în centrul orașului. Explicația oferită de cercetători.

Fenomenul care stă la baza acestei realități. Explicația oferită de cercetători

Potrivit specialiștilor, fenomenul se numește insulă de căldură urbană și este responsabil de diferențele de temperatură pe care le putem resimți în centrul orașului și la periferia acestuia. Uneori, aceste diferențe pot fi și de 10 grade Celsius! Explicația este dată de faptul că centrul orașului reține căldura mult mai bine, atât la nivel atmosferic, cât și la nivel de suprafață.

Cele mai recente date despre acest fenomen înregistrat în România arată o diferență de temperatură de până la 5 grade Celsius. Cele mai notabile sunt cele din București, Brașov și Cluj-Napoca, orașe dens populate.

Fenomenul de căldură urbană nu afectează doar temperatura aerului, ci și sănătatea organismului. Pe termen lung, are efecte negative, iar cele mai notabile simptome sunt deshidratarea, lipsa de concentrare, epuizarea, infarctul și chiar decesul.

Cum se poate diminua acest fenomen

O soluție ar fi plantarea de spații verzi, copaci sau iederă pe fațadele blocurilor, astfel încât să fie diminuat impact insulelor de căldură urbană. Plantele au capacitatea de a răcori suprafața unei clădiri, de aceea sunt recomandate în astfel de cazuri.

Vestea proastă este că aceste diferențe de temperatură se resimt și noaptea, nu numai ziua. În aceleași orașe mai sus amintite au fost înregistrate diferențe de cinci grade între urban și rural, în cursul nopții.

“Sunt anumite caracteristici pe care orașele noastre le au, care fac ca ele să fie mai calde, atât la nivel atmosferic, cât și la nivel de suprafață. Subiectul este studiat și dezbătut pe larg în lumea oamenilor de știință. Aceste cauze care duc la apariția fenomenului de insule de căldură urbană sunt destul de diverse. Este important să știm că variază foarte mult în funcție de context.

Există câteva aspecte clare care duc la formarea insulelor de căldură urbană. Poate printre cele mai importante este acoperirea și gestionarea terenurilor. Felul în care construim și câtă zonă verde păstrăm în orașe influențează foarte mult intensitatea insulei de căldură urbană. Cu cât avem mai mult asfalt, construcții, clădiri și mai puține zone verzi, copaci și zone cu apă, cu atât albedoul, adică capacitatea de a reflecta radiația solară este mai mică. Atunci, în loc să reflecte radiația solară, clădirile și drumurile absorb și o emit înapoi în atmosferă, de obicei pe timpul nopții.

Pe lângă acest albedou scăzut, faptul că nu există copaci înseamnă și că evapotranspirația este scăzută. Atunci, nu există suficiente elemente care să elimine apă în atmosferă și să ajute să disipeze căldura ambientală”, a declarat Lorena Axinte, cercetător la Universitatea din Cardiff și doctor în planificare urbană și regională, pentru Digi24.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...