De ce este bine să pui carnea pentru 15 minute în gălbenuş de ou. Trucul este chiar genial

Andra Daoud 09.12.2021, 13:12
De ce este bine să pui carnea pentru 15 minute în gălbenuş de ou. Trucul este chiar genial

Fiecare bucătar are un secret pentru a obține friptura perfectă, indiferent că este vorba despre carne de pui, vită sau porc. Atunci când gătim carnea, trebuie să ne asigurăm că ea rămâne fragedă și suculentă, că nu iese uscată și că păstrează toate aromele și sucurile pe care le are în mod natural. În acest sens, gălbenușul de ou poate fi un aliat de mare ajutor în bucătărie.

De ce este bine să pui carnea pentru 15 minute în gălbenuș de ou

Fiecare bucătărie tradițională are tehnicile ei și de la fiecare cultură în parte putem „fura” trucuri care să ne ajute să ne perfecționăm tehnica de gătit. Chinezii, de exemplu, folosesc gălbenuș de ou pentru a frăgezi carnea înainte de gătire. Pe cât de ciudată poate părea, pe atât de eficientă este metoda.

În timp ce noi folosim de obicei suc de lămâie, oțet, vin sau alte lucruri acide pentru a marina carnea înainte de a o prepara, bucătarii din China pun carnea în gălbenuș de ou pentru aproximativ 15 minute.

Această tehnică este cunoscută drept „catifelarea” cărnii, nu marinare. Cum funcționează, mai exact, gălbenușul de ou în frăgezirea cărnii? Bucătarii chinezi explică faptul că acesta creează o peliculă protectoare pe suprafața cărnii, care împiedică lichidul să se evapore în timpul preparării termice. În acest fel, friptura iese suculentă și fragedă și toate aromele se păstrează în interior.

De ce este bine să pui carnea pentru 15 minute în gălbenuş de ou. Trucul este chiar genial
De ce este bine să pui carnea pentru 15 minute în gălbenuş de ou. Trucul este chiar genial

Dincolo de trucul cu gălbenușul de ou, nu uitați că, pentru ca friptura să își păstreze sucurile, trebuie să o lăsați câteva minute să se „odihnească” după gătire, înainte de a o tăia și savura. Cel mai bine veți observa acest lucru dacă așezați friptura pe un tocător din lemn. Carnea de vită proaspăt gătită pe grill sau grătar, de exemplu, la început va elibera sucul, după care îl va trage la loc, dacă o lăsați câteva minute după ce ați luat-o de pe foc.

Motivul pentru care chinezii fierb carnea înainte de a o găti

Un alt truc împrumutat din bucătăria asiatică este fierberea cărnii înainte de prepararea propriu-zisă. Chinezii obișnuiesc să fiarbă carnea câteva minute înainte de a o găti, apoi aruncă apa respectivă. În acest fel, carnea va elibera urmele de sânge și toate impuritățile pe care le mai are, iar spuma care se formează la suprafața apei este cel mai bun indicator în acest sens.

Cu alte cuvinte, dacă urmează să preparați supă sau ciorbă, dați carnea câteva minute în clocot și, în loc să adunați spuma cu o paletă, aruncați prima apă în care a fiert carnea. În acest fel vă asigurați că scăpați de toate impuritățile, iar supa va ieși clară și limpede.

Urmăriți Impact.ro și pe