Greşeala majoră pe care o fac românii când pun carnea la marinat. De asta se întăreşte când o găteşti

Ana Anitoiu 03.10.2021, 22:58
Greşeala majoră pe care o fac românii când pun carnea la marinat. De asta se întăreşte când o găteşti

Unii dintre români fac o greșeală majoră atunci când pun carnea la marinat și constată că aceasta se întărește atunci când o gătesc. Iată ce regulă trebuie să fie respectată pentru ca friptura să iasă fragedă și gustoasă.

Ce greșeală fac românii când pun carnea la marinat

Carnea se pune la marinat într-un amestec cu ingrediente precum oțet, vin, bere, ulei, ierburi și altele, astfel încât să ajungă fragedă și aromată în farfurie. Însă, ceea ce nu respectă mulți oameni este timpul necesar acestui proces.

Cele mai multe rețete de friptură menționează marinarea cărnii ”peste noapte”, referindu-se la o durată de 8 până la 10 ore, deși un rezultat excelent se obține chiar la 12 ore, în funcție de tipul și cantitatea de carne. Altfel, după un timp prea scurt de marinare, friptura ar putea fi prea tare și greu de mestecat.

Greseala majora pe care o fac romanii cand pun carnea la marinat. De asta se intareste cand o gatesti
Friptura la cuptor cu sos si legume

Alte greșeli pe care le fac românii când gătesc carne

Totuși, marinarea cărnii nu este singura etapă la care mulți români greșesc atunci când gătesc o friptură. Chef Sorin Bontea a enumerat câteva dintre erorile frecvente ce se fac în bucătăriile din țară.

”Sunt multe. De la sărarea cărnii înainte de a fi gătită, până la congelarea cărnii (românii cumpără carne proaspată și o congelează, când ar putea cumpăra mai puțină, tocmai pentru a o găti mereu proaspătă).

De asemenea, gospodinele obișnuiesc să gătească în cantități mari care să ajungă pentru câteva zile. În opinia mea mâncarea proaspătă este mult mai bună. Dacă gătești zilnic sau o dată la două zile te poți bucura de o alimentație mai variată, mai echilibrată”, a spus chef Sorin Bontea.

Cum se marinează fiecare tip de carne

Carnea de porc

Pentru o friptură de porc fragedă, carnea trebuie să fie marinată în vin sau bere, la care se poate adăuga și puțin oțet din vin, alături de condimentele preferate.

Cele mai potrivite condimente pentru a marina carnea de porc sunt cimbrul, rozmarinul, dar și salvia și maghiranul.

Carnea de pui

Pe de altă parte, carnea de pui și cea de curcan se marinează foarte bine într-un baiț făcut din iaurt, în care se amestecă unele condimente precum: oregano, rozmarin, cimbru, busuioc sau tarhon.

Totodată, în baițul pentru carnea de pui și cea de curcan se potrivesc condimente precum: piper alb, turmeric, boia dulce, boia iute, boia afumată, coriandru măcinat, chimion pudră, dar și scorţişoară măcinată, pentru un gust mai îndrăzneț. Vezi AICI cum se marinează celelalte tipuri de carne

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...