De ce este 1 iunie Ziua Copilului și de când se sărbătorește

Luiza Moldovan 31.05.2020, 19:49

1925. Conferința Mondială pentru Bunăstarea Copiilor. Geneva. Acum se propune sărbătorirea unei zile mondiale dedicate copilului. Decizia a fost instituită de către Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul sesiunii speciale din noiembrie 1949, de la Moscova.

Ziua Copilului nu are o istorie foarte lungă, dar bine că există!

E 14 decembrie 1954. Adunarea Generală a ONU adoptă Rezoluția 836 pentru a proclama o Zi Mondială a Copilului, pe ideea că trebuie acordată o atenție deosebită copiilor. Este ocazia cu care Adunarea a recomandat ca, începând cu 1956, toate țările să aibă o zi a copilului. Va fi marcată drept „o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni, a activităților dedicate promovării idealurilor și obiectivelor Cartei ONU și bunăstării copiilor din toată lumea„.

Dar 1 iunie nu era o dată impusă. Rezoluția ONU recomanda fiecărei țări să aibă propria zi a copilului. Cea pe care o considerau de cuviință. Așa se face că sunt multe țări în lume care nu sărbătoresc 1 iunie, ci alte date, care au legătură cu istoria proprie. ONU marchează această zi la 20 noiembrie, data la care a fost adoptată Declarația Drepturilor Copilului, în 1959.

O sărbătoare de toți copiii au nevoie. Și părinții, deopotrivă.
O sărbătoare de toți copiii au nevoie. Și părinții, deopotrivă.

Nu toate țările sărbătoresc Ziua Copilului pe 1 Iunie

La 16 noiembrie 2016, Klaus Iohannis promulgă decretul privind promulgarea legii care le dă părinților dreptul a nu lucra, pe ideea de a petrece timp cu cei mici. În 2017, pentru prima dată, de 1 iunie, la noi în țară, părinții au fost liberi, astfel încât să petreacă timp cu copiii. Legea fusese adoptată în octombrie în Camera Deputaților.

Scopul legii era evident: să încurajeze părinții să petreacă mai mult timp cu copiii lor.

”Trăim într-o societate dominată de valori materiale. Lucrurile care ne presează sunt adesea prioritare și împingem involuntar spre finalul listei timpul pe care îl petrecem cu copiii. A acorda timp copiilor se transformă, de cele mai multe ori, într-un alt lucru adăugat pe lista cu lucruri de făcut. Petrecerea timpului cu copiii în weekend sau în vacanțe nu substituie faptul că în restul timpului le acordăm prea puțin din programul nostru. Pentru copii este important ca părinții să fie lângă ei în momentele pe care vor să le împărtășească”.

Ziua Copilului nu e sărbătorită în toate țările pe 1 iunie.

De exemplu, în Albania, copiii sunt sărbătoriți pe 25 decembrie, în Argentina – în a doua duminică din august, în Australia – pe 20 noiembrie, în Brazili – pe 12 octombrie, în Bulgaria – pe 1 iunie, în Canada – pe 20 noiembrie, în Cipru – pe 23 aprilie, în Elveția – pe 20 noiembrie, iar în India – pe 14 noiembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe