EXCLUSIV

De ce depinde decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în cazul arhiepiscopului ortodox al Tomisului. Declaraţia acestuia despre femei, virală EXCLUSIV

Alexandru Catalan 10.01.2022, 17:40
De ce depinde decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării în cazul arhiepiscopului ortodox al Tomisului. Declaraţia acestuia despre femei, virală EXCLUSIV

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, CNDC, nu a luat încă o decizie finală referitoare la cazul arhiepiscopului ortodox al Tomisului, Teodosie, care a făcut în cursul anului trecut o serie de afirmații la adresa femeilor, considerate discriminatorii.

Cel puțin în opinia avocatei Ioana Trană, specializată pe drepturile omului, care a cerut și a și obținut, la finele anului trecut, din partea Curții de Apel Cluj o sentință prin care instanță obligă CNDC să se pronunțe pe fond în cazul afirmațiilor înaltului prelat ortodox. Inițial, CNDC susținuse în iunie 2021 că lasă la aprecierea conducerii Bisericii Ortodoxe Române orice fel de măsură sau apreciere la adresa înaltei fețe bisericești.

Opinii ce nu mai pot fi invocate într-un stat de drept

Reclamanta însă a susținut că afirmațiile în cauză, care arătau că femeia „nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”, dar și că femeia e cea care „a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă”, nu se pot situa deasupra legii.

Mai mult, a mai argumentat avocata Ioana Trană, învățături vechi, de mii de ani, nu mai pot fi invocate „într-un stat de drept care se întemeiază pe drepturi și libertăți”, întrucât la baza statului de drept din zilele noastre „găsim principiul egalității persoanelor, în care femeia este egală cu bărbatul, iar preotul este egal cu cetățeanul”.

IPS Teodosie
IPS Teodosie

Decizia emisă de Curtea de Apel Cluj

Ca atare, Curtea de Apel Cluj a emis o decizie prin care a admis petiția reclamantei și infirmă poziția inițială a CNCD, care a invocat autonomia cultelor pentru a nu-i aplica înaltului prelat eventualele consecințe ale încălcării legislației anti-discriminare.

„Curtea, se arăta în motivarea deciziei instanței, constată că petiția a vizat afirmațiile făcute de o persoană, Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, în cadrul emisiunii Dialog duhovnicesc, difuzată de Radio Dobrogea și nu un cult religios, astfel că nu se poate susține, în mod întemeiat, că pârâtului nu i-ar putea fi aplicată legislația privind discriminarea, distinct de faptul că ar fi sau nu sancționat de cultul din care face parte cu privire la afirmațiile făcute la postul de radio.

Astfel, prin petiția formulată, reclamanta s-a plâns de unele afirmații făcute de către pârâtul la un post de radio, de natură să discrimineze femeile, afirmații care nu reprezintă dogma unui cult, ci propria interpretare, inspirată de unele texte din Vechiul Testament și de un scurt comentariu patristic la aceste texte, astfel cum se susține în cuprinsul punctului de vedere al Patriarhiei Române, care nu împărtășește interpretarea pârâtului”.

„Suntem în perioada în care putem face recurs”

La rândul său, Csaba Asztalos, președintele CNDC, a declarat pentru impact.ro că instituția pe care o conduce nu a luat încă o decizie față de acest caz: „Suntem încă în perioada prevăzută prin lege în care putem face recurs la decizia Curții de Apel Cluj, fiindcă nu avem de-a face cu o decizie irevocabilă.

Așteptăm un referat din partea colegilor noștri de la Departamentul Juridic și apoi vom lua o decizie. Fie că vom face recurs, fie că acest dosar va intra pe agenda consiliului, pentru a fi analizat, cazul va fi tratat ca oricare altul. Nu vom face niciun fel de diferențe, iar dacă va exista un asemenea dosar, el va fi doar unul dintre multe altele!”, a adăugat Csaba Asztalos.

Ce a spus arhiepiscopul Tomisului

În primăvara anului trecut, arhiepiscopul Tomisului a precizat la un post de radio că „femeia e cea care a început păcatul, iar dacă nu ar fi păcătuit, nu ar fi născut în dureri!”.

În ultimele zile ale anului 2021, același înalt prelat a mai făcut o nouă serie de afirmații controversate la adresa femeilor, susținând că „în perioada neputinţei lunare, femeia nu poate lua nici aghiasmă, nici anafură, nici măcar aghiasmă mică, darămite pe cea mare”.

Urmăriți Impact.ro și pe