CNCD nu îl va sancționa pe ÎPS Teodosie după afirmațiile acestuia despre femei. Explicațiile lui Csaba Asztalos

Ana Anitoiu 11.05.2021, 18:01
CNCD nu îl va sancționa pe ÎPS Teodosie după afirmațiile acestuia despre femei. Explicațiile lui Csaba Asztalos

CNCD nu îl va sancționa pe ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, după afirmațiile acestuia despre femei. Președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a explicat cum s-a ajuns la această decizie.

Președintele CNCD, despre afirmațiile lui ÎPS Teodosie cu privire la femei

ÎPS Teodosie a afirmat că nu reprezintă o discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, deoarece aceasta este condiţia ei, şi că ea ”a început păcatul” și “nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”. Ajunsă pe masa CNCD, această declarație nu a atras numaidecât o sancțiune. Csaba Asztalos a spus că îl va chema pe Arhiepiscopul Tomisului să ofere explicații și a precizat că instituția nu va sancționa “ceva ce ar putea fi interpretările unei credințe religioase”.

“Ceea ce vom analiza noi în această speță și în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declarația, conținutul, scopul – dacă a fost sau nu o intenție de a aduce o atingere demnității anumitor categorii de persoane – și, desigur, calitatea celui care a făcut declarația, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influențează comportamente din societate. Nu punem în discutie în niciun caz interpretări ale Vechiului Testament, Noului Testament sau canoanelor”, a declarat șeful CNCD, precizând că instituția va cere și un punct de vedere de la Biserica Ortodoxă.

CNCD nu il va sanctiona pe IPS Teodosie dupa afirmatiile acestuia despre femei. Explicatiile lui Csaba Asztalos
IPS Teodosie

Cum s-a apărat ÎPS Teodosie

După ce Asociaţia VeDem Just a anunţat, sâmbătă, că a sesizat CNCD pentru afirmația lui ÎPS Teodosie referitoare la femei, Arhiepiscopul Tomisului s-a apărat. El a spus că, de fapt, prețuiește femeile și a precizat că cei care s-au scandalizat nu cunosc textul Sfintei Scripturi”.

“Dacă Sfânta Scriptură aduce discriminări, cei care au această părere trebuie să-l dea pe Dumnezeu în judecată”, a spus Înalt Prea Sfințitul Teodosie în apărarea sa, care a fost susținut și de Arhiepiscopia Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului, în apărarea lui ÎPS Teodosie

În urma declarației pe care ÎPS Teodosie a făcut-o joi, la emisiunea ”Dialog duhovnicesc” de la Radio Dobrogea, și Arhiepiscopia Tomisului a transmis că afirmația a fost bazată pe înscrisuri ale Bibiliei. Aceasta s-a întrebat dacă CNCD va sancționa, în premieră, un cult oficial recunoscut de către statul român.

“Referitor la sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just, cu privire la declaraţiile ÎPS Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului se întreabă dacă CNCD va sancţiona, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmaţiile ÎPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI