De ce au fost incluse fiicele lui Putin în sancțiunile economice impuse de SUA. Cele două au primit miliarde de dolari de la Kremlin

Ana Anitoiu 07.04.2022, 10:54
De ce au fost incluse fiicele lui Putin în sancțiunile economice impuse de SUA. Cele două au primit miliarde de dolari de la Kremlin

A fost dezvăluit motivul pentru care fiicele lui Putin din căsnicia liderului rus cu Ludmila au fost incluse în sancțiunile economice impuse de Statele Unite ale Americii, în contextul războiului din Ucraina. Cele două, în legătură cu care președintele păstrează discreția, au primit miliarde de dolari de la Kremlin.

Motivul pentru care fiicele lui Putin au fost incluse în sancțiunile economice

Autoritățile americane cred că Maria Vladimirovna Vorontsova și Katerina Vladimirovna Tikhonova, cele două fiice ale lui Vladimir Putin din căsnicia lui cu Ludmila, ce a început în anul 1983 și s-a încheiat în 2o14, ascund averea liderului rus.

Conform informațiilor din pachetul de sancțiuni americane împotriva Moscovei, anunțat miercuri, Katerina Vladimirovna Tikhonova este un director tehnologic, iar munca ei sprijină guvernul rus și domeniul apărării din această țară.

Cealaltă fiică a lui Vladimir Putin, Maria Vladimirovna Vorontsova, conduce programe finanțate de guvern care au primit miliarde de dolari de la Kremlin pentru cercetări genetice. Aceste programe sunt verificate personal de liderul rus, conform autorităților americane.

„Avem motive să credem că Putin și mulți dintre prietenii lui și oligarhii își ascund averile. Membri ai familiei lor plasează bunurile și banii în sistemul financiar al Statelor Unite ale Americii și în multe alte locuri din lume.

Credem că membrii familiei lui Putin îi ascund o mare parte din avere. De aceea le-am luat în vizor pe cele două fiice ale președintelui rus”, a spus un oficial al administrației americane, sub protecția anonimatului, potrivit Reuters.

De ce au fost incluse fiicele lui Putin in sanctiunile economice impuse de SUA
Fiicele lui Vladimir Putin. Maria (stanga) si Katerina (dreapta)

Sancțiunile ce au fost anunțate miercuri le includ și pe fiica și soția ministrului rus al Afaceilor Externe, Sergei Lavrov. Statele Unite ale Americii au interzis investițiile în Rusia și au țintit către instituții financiare ruse și oficiali de la Kremlin, ca răspuns la atrocitățile comise de soldații ruși în Ucraina.

De cealaltă parte, Rusia a negat că a lovit în mod intenționat civili. Kremlinul a transmis că imaginile cu cadavrele din Bucha, oraș aflat la mică distanță de Kiev, au reprezentat doar o înscenare, un pretext pentru impunerea mai multor sancțiuni.

Fiicele lui Vladimir Putin, discrete în privința tatălui lor

Fiicele lui Vladimir Putin au păstrat la rândul lor discreția. Ele nu au confirmat niciodată public că liderul rus este tatăl lor și au refuzat să răspundă la întrebări referitoare la el. O anchetă realizată de Reuters în 2015 a dezvăluit legăturile și influența pe care Katerina, o dansatoare de rock and roll acrobatic, le are în viitoarea generație a elitei Moscovei.

„Katerina, în vârstă de 29 de ani, s-a descris drept soția lui Kirill Shamalov, fiul lui Nikolai Shamalov, un prieten vechi al președintelui Putin. Shamalov senior este acționar al Băncii Rossiya, pe care oficialii americani au descris-o drept banca personală a elitei ruse”, a arătat ancheta din 2015.

În calitate de soț și soție, Kirill și Katerina dețineau participații corporative în valoare de aproximativ două miliarde de dolari, conform estimărilor furnizate de analiștii financiari către Reuters. Acestea pe lângă alte proprietăți și bunuri.

Fiica cea mare a lui Vladimir Putin, Maria, a studiat biologia la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg și medicina la Universitatea de Stat din Moscova, conform aceleiași anchete. Ea este foarte implicată în lucrări de cercetare în domeniul geneticii, despre care liderul rus a spus la un moment dat că „va determina viitorul întregii lumi”.

Potrivit presei occidentale, dar și presei ruse, Maria s-a căsătorit cu omul de afaceri olandez Jorrit Joost Faassen. În anul 2015, ea se pregătea pentru o carieră în biomedicină specializată în sistemul endocrin, în calitate de doctorand la Centrul de Cercetare în Endocrinologie din Moscova. Fiica lui Putin este co-autoarea unei cărți despre oprirea idiopatică a creșterii la copii.

Soțul Mariei a lucrat pentru Gazprombank, un mare creditor cu legături puternice cu elita din jurul președintelui rus Vladimir Putin. Reuters a precizat că nu au fost disponibile imediat estimări pentru activele și participațiile lor.

Averea lui Vladimir Putin, un subiect sensibil

Averea lui Vladimir Putin este un subiect sensibil în Rusia. Anul trecut, Kremlinul a negat că liderul rus deține un palat luxos la Marea Neagră, așa cum a spus opozantul Aleksei Navalnîi într-o înregistrare video ce a fost văzută de foarte multe ori pe YouTube.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în luna februarie că sancțiunile impuse împotriva lui Vladimir Putin personal nu au niciun sens.

„El este indiferent. Sancțiunile fac referiri absurde la unele bunuri. Președintele nu are alte bunuri decât cele pe care le-a declarat”, a spus atunci Dmitri Peskov.

Însă, autoritățile din Statele Unite ale Americii nu sunt de aceeași părere. Senatorul american Sheldon Whitehouse a spus în urmă cu câteva săptămâni că Vladimir Putin și oligarhii săi își depozitează „banii murdari” cumpărând locuințe și iahturi de lux și alte bunuri extrem de scumpe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...