Serghei Lavrov spune că imaginile din Bucha urmăresc „torpilarea” negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina

Cătălina Burghelea 06.04.2022, 07:01
Serghei Lavrov spune că imaginile din Bucha urmăresc „torpilarea” negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că Ucraina a încercat să rupă negocierile de pace cu Moscova, după imaginile îngrozitoare din orașul Bucha, situat în regiune Kiev. Șeful diplomației ruse a declarat, marţi, 5 aprilie, că descoperirea cadavrelor pe străzi sau în subsoluri este o provocare menită să submineze discuțiile pentru încetarea focului aflate în curs de desfăşurare.

Serghei Lavrov lansează noi acuzații

Omul lui Vladimir Putin, Serghei Lavrov, arată cu degetul Occidentul, pe care îl acuză că încearcă să distragă atenția de la negocierile dintre Moscova și Kiev, alimentând „isteria” cu privire la crimele din Bucha. Oficiali din Ucraina și din țările occidentale au spus că există dovezi clare că Rusia a comis crime de război. Moscova neagă totul, numind informațiile „false”, după cum a raportat Agenția de presă de stat rusă RIA. Curtea Penală Internațională a început deja să investigheze dacă au loc crime de război. Ucraina a înființat, de asemenea, o echipă pentru a strânge probe în acest sens.

Ministrul rus de Externe a precizat că gropile comune descoperite în Bucha au fost o „provocare” menită să blocheze discuțiile de menținere a păcii dintre Rusia și Ucraina.

„Întrebarea care se pune este: la ce foloseşte această provocare deschisă şi mincinoasă (…) Suntem înclinaţi să credem că serveşte pentru a găsi un pretext care să submineze negocierile”, a transmis ministrul Serghei Lavrov într-o intervenţie video difuzată de televiziunea rusă.

Rusia neagă că ar fi comis crime de război în Ucraina

Situaţia din Bucha vizează „deturnarea atenţiei de la procesul de negociere, distragerea atenţiei de la faptul că partea ucraineană, după Istanbul, a început să dea înapoi, a încercat să vină cu noi condiţii”, acuză şeful diplomaţiei ruse.

„A fost momentul în care, în conformitate cu acordurile de la Istanbul, partea rusă, ca un gest de bunăvoință, a decis să detensioneze situația de pe teren, în primul rând în regiunile Kiev și Cernăuți. În acest moment, la trei zile după ce armata noastră a părăsit orașul Bucha, a fost organizată o provocare acolo, despre care vorbim astăzi”, a explicat oficialul rus.

Situația din Bucha distrage atenția de la negocierile de pace, acuză ministrul rus de Externe

Potrivit ministrului rus de Externe, „acest lucru a fost făcut pentru a distrage atenția de la procesul de negociere (…) de îndată ce presa occidentală a distribuit falsul despre orașul Bucha, negociatorii ucraineni au încercat să întrerupă cu totul procesul de negociere”. Cu toate acestea, Serghei Lavrov a dat asigurări că Rusia este „pregătită” să continue negocierile de pace cu Ucraina.

Reacția politicianului rus vine pe fondul indignării internaţionale după descoperirea a numeroase cadavre în Bucha, în urma retragerii armatei ruse. Kievul a denunţat un masacru, dar Moscova neagă orice implicare, considerând-o înscenare.

Inclusiv vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, crede că situația din Bucha este un exemplu de falsă propagandă ucraineană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...