De ce au blugii un buzunar mic în față. Explicația la care puțini s-ar fi gândit

Ana Anitoiu, Alexandru Teodorescu 09.11.2021, 18:17
De ce au blugii un buzunar mic în față. Explicația la care puțini s-ar fi gândit

Mulți oameni se întreabă de ce au blugii un buzunar mic în față și puțini s-ar fi gândit la explicația dată de creatorul lui. Dacă în ziua de astăzi nu prea mai este folosit, atunci când a apărut a fost apreciat de cei mai mulți dintre posesorii unor astfel de articole vestimentare.

Care este motivul pentru care blugii au un buzunar mic în față

La data de 20 mai 1873, Jacob Davis și Levi Strauss au primit un brevet pentru a crea salopete pentru mineri și fermieri. ”Blue-jeans” vine din ”bleu de Genes” din limba franceză, ce se traduce drept ”albastru de Genova”, cu referire la o țesătură din bumbac și lână.

Conform companiei Levi Strauss, buzunarul mic pe fața blugilor a fost adăugat de compania Levi Strauss încă de la prima pereche de blugi ”waist overalls”. Cea mai veche pereche din arhiva companiei datează din 1879.

Buzunarul mic în fața blugilor a fost creat pentru ceasurile de buzunar pe care obișnuiau să le poate bărbații la acea vreme. Aceste accesorii cu lanț erau purtate și în buzunarele de la veste – piesă vestimentară foarte populară în acele timpuri.

De ce au blugii un buzunar mic in fata. Explicatia la care putini s-ar fi gandit
Buzunarul mic de la blugi, creat pentru ceasuri

Ce s-a întâmplat cu buzunarul mic în fața blugilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, buzunarul mic din fața blugilor a suferit o transformare. Mai exact, compania a renunțat la detaliile din metal ale acestuia, astfel încât să fie economisit metalul pentru eforturile soldaților. Abia după încheierea conflictului aspectul său a revenit la normal.

În prezent, buzunarul mic în fața blugilor și-a pierdut această utilitate, deoarece cei mai mulți oameni consultă ora la telefoanele mobile sau la ceasuri de mână, nicidecum la ceasuri de buzunar. Însă, potrivit companiei Levi Strauss, ”buzunarul pentru ceas”, așa cum este numit, poate fi folosit pentru alte lucruri, precum monede sau bilete ce trebuie să fie la îndemână.

De asemenea, ”buzunarele pentru ceas” mai pot fi folosite pentru câteva chibrituri de către cei care au nevoie de ele, cât și pentru bijuterii cum ar fi inele din aur sau argint ce trebuie să fie păstrate într-un loc sigur pentru scurt timp.

O țară a interzis purtarea unui tip de blugi

Deși au devenit extrem de populari în toată lumea, în ciuda faptului că au fost inventați în secolul al XIX-lea, un anumit tip de blugi a fost interzis în Coreea de Nord, deoarece ar reprezenta un simbol al capitalismului.

”Istoria ne învață lecții cruciale: putem fi vulnerabili și ne vom prăbuși ca un zid, indiferent de dezvoltarea economică și militară, dacă nu ne respectăm stilul de viață”, a scris ziarul muncitorilor din această țară. Vezi AICI mai multe detalii despre interzicerea blugilor mulați în Coreea de Nord!

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...