NASA va lansa în spațiu un ”vânător de extratereștri” în valoare de 4 milioane de dolari, în următoarele ore. Acesta se va întoarce pe Pământ după o perioadă de șapte luni petrecute în cosmos.
Potrivit Daily Mail, este vorba despre un satelit de dimensiunile unei cutii de cereale ce va fi lansat în spațiu la ora 14:11 EDT, adică 21:11, ora României. Misiunea acestuia este de a analiza exoplanetele Hot Jupiter.
Acest satelit va fi lansat cu aceeași rachetă ca și altul, în același timp, de la baza VandenbergSpace Force din Lompoc, California. Cel de-al doilea va continua un proiect de 50 de ani al cărui scop este monitorizarea schimbărilor prin care trece Pământul, atât din cauza activității oamenilor, cât și a proceselor naturale.
”Avem date uimitoare despre felul în care planeta noastră s-a schimbat în ultimii 50 de ani. De exemplu, putem observa fenomene precum incendii, uragane și invazii de insecte și recuperarea pe termen lung a ecosistemelor ce are loc timp de decenii în urma acestora”, a spus doctorul Jeff Masek, specialist al NASA.
De data aceasta, cel de-al doilea satelit va fi folosit pentru a observa impactul pe care îl are schimbarea climatică asupra ecosistemelor, iar datele vor servi politicilor și eforturilor de conservare.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Pe de altă parte, ”vânătorul de extratereștri” al NASA, satelitul CUTE, va observa exoplanetele Hot Jupiter. Acestea sunt ”lumi gigantice formate din gaze” la fel de mari sau chiar mai mari decât Jupiter, dar care orbitează foarte aproape de stelele lor, uneori chiar mai aproape decât orbitează Mercur de Soare, în Sistemul Solar.
Un astfel de exemplu este exoplaneta HELT-9b, descoperită în iunie 2017, a cărei temperatură este de 4.315 grade Celsius. Acesteia se află la aproximativ 670 de ani-Lumină distanță față de Pământ și îi ia doar o zi și jumătate pentru a orbita în jurul stelei sale.
Satelitul va măsura rapiditatea cu care gazele ies la suprafață din cel puțin 10 exoplanete Hot Jupiter, inclusiv cea menționată mai sus. Acesta va descrie compoziția și ratele pierderii de masă a atmosferelor acestor exoplanete. El ar putea aduce pe Pământ prima dovadă concretă a existenței unor câmpuri magnetice în aria studiată.
”Întrucât aceste planete sunt atât de aproape de stelele lor, acestea primesc o cantitate enormă de radiații. Satelitul CUTE are un scop major – să studieze atmosferele acestor exoplanete foarte fierbinți ce prezintă o mare cantitate de gaze”, au mai explicat specialiștii, precizând că datele culese de acest satelit ar putea fi relevante și în privința Terrei și a planetei Marte.