De ce albina moare după ce vă înțeapă și cum puteți trata durerea

Ileana Mlădinoiu 03.09.2020, 18:41
De ce albina moare după ce vă înțeapă și cum puteți trata durerea

De multe ori v-ați întrebat de ce o albină după ce înțeapă o persoană moare, uitând că această insectă, care a rezistat timpului apărând înaintea omului în urmă cu aproximativ 45 milioane de ani, nu este mai conștientă de propria viață decât de eventuala sa moarte.

Ce se întâmplă de fapt atunci când o albină vă înțeapă

Pe planetă există circa 20 de mii de specii de albine, iar durata lor de viață poate varia între câteva săptămâni pănă la mai multe luni, funcție de anotimp. Nimeni nu poate afirma că albina este o ființă agresivă, chiar dacă înțepătura ei are ca efect durerea ori diverse alte reacții: roșeață, mâncărime, umflătură, usturime etc.

Pacifistă ca specie, albina nu atacă decât atunci când simte că este amenințată și femela albină, doar ea, este cea care înțeapă la marginea stupului, și nu în jurul lui, pentru a-și apăra teritoriul.

Problema ce merită atenție este de ce moare albina după ce înțeapă pe cineva și dacă are, în unele cazuri, posibilitatea să supraviețuiască. Răspunsurile date de specialiști în domeniu sunt legate de acul albinei. Aflat la extremitatea abdomenului, acest ac nu este neted, seamănă cu un harpon, facilitând intrarea adâncă în corp, dar impiedicând totodată ieșirea sa. Acul se detașează de corp odată cu glanda cu venin. Desprinderea este de așa natură, încât albina nu mai poate supraviețui. Însă, moartea insectei înțepătoare nu se produce  imediat.

Albina nu atacă decât atunci când simte că este amenințată
Albina nu atacă decât atunci când simte că este amenințată

În plus, o albină care înțeapă o altă insectă și al cărei ac nu este reținut de acest corp străin, nu mai este condamnată la moarte în același mod. Într-un fel, corpul nostru, ca și cel al tuturor mamiferelor, este cel care provoacă moartea albinei prin păstrarea acului, a cărui formă de harpon/cârlig îi permite să se blocheze în piele.

Spre deosebire de viespe, albina nu poate ințepa decât o singura dată. După comiterea “faptei urâte”, moare. Doar albinele femele înțeapă. Masculul, lipsit de un ac, nu are această posibilitate. O femelă înțeapă doar pentru autoapărare și în beneficiul stupului, după care, cum s-a mai spus, moare. Excepție de la “regulă” o face regina ce poate înțepa de mai multe ori.

Ce faceți în caz de înțepătură de albină

Înțepăturile de albine nu sunt mortale.  Devin fatale dincolo de 200 de înțepături, din cauza acumulării excesive de venin.

Important este să nu intrați în panică și să rămâneți calmi. Dacă vă aflați lângă un stup, va trebui, evident, să vă îndepărtați de el. Nu este necesar să frecați locul unde ați fost înțepați, pentru a preveni împrăștierea veninului în tot corpul, după care puneți gheață într-o cârpă, timp de 10 minute (ameliorează durerea). În caz de leșin sau o reacție alergică puternică, va fi necesar să solicitați ajutor cât mai curând posibil.

Și sfaturile bunicilor funcționează: aplicarea de oțet, a sucului dintr-o ceapă sau chiar apropierea de o sursă de căldură (cum ar fi flacăra unei brichete).

Totuși, înțepătura de viespe poate fi periculoasă în unele situații. Potrivit romedic, cel mai grav caz este cel în care apare o reacție alergică la venin, numită anafilaxie. Sigur că este necesară prezența la medic.

Urmăriți Impact.ro și pe