Criticată de mulți (îndeobște de cei care nu fac parte din trupul Bisericii), Liturghia Învierii Domnului „cu repetiție”, cum a fost numită, a fost oficiată azi-noapte în toate bisericile din Arhiepiscopia Tomisului, de data asta în prezența oamenilor. Sute de credincioși au venit să participe cu trup și suflet la cea mai mare sărbătoare a Creștinătății, într-o liturghie de care au fost lipsiți la momentul cuvenit.
Chiar dacă Liturghia din noaptea Învierii a fost transmisă online și pe posturile de televiziune, lipsa fizică a credincioșilor care fac trupul Bisericii a făcut ca toate să pară altfel. Înalt Prea Sfințitul Teodosie al Tomisului a organizat azi-noapte Liturghia Învierii pentru credincioși, în ciuda unui val de critici și de opinii, unele venite chiar de la înalte fețe bisericești.
Patriarhia Română este de părere că această liturghie nu era necesară, întrucât s-a oficiat atunci, la momentul potrivit, chiar dacă în lipsa fizică a credincioșilor, alți comentatori și analiști au reiterat lipsa de utilitate a acesteia, însă Arhiepiscopia Tomisului a decis s-o oficieze indiferent de părerile celorlalți. Motivul au fost oamenii și setea lor de comuniune cu trupul Bisericii.
Pentru oameni, pentru credincioși, pentru dorința lor de a participa fizic la Liturghia Învierii – acesta este motivul pentru care mult-hulitul ÎPS Teodosie a oficiat Liturghia Învierii azi-noapte.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„După ce se cântă , așa cum se cuvine la încheierea sărbătorii Învierii Domnului, vă vom da Lumina și voi trece printre dumneavoastră. Vă rog să stați la distanța cuvenită, voi da slujitorilor și toți vor veni la dumneavostră, să țineți toate regulile sanitare, să petrecem această noapte luminoasă așa cum ați cerut dumneavoastră, la cererea dumneavoastră fac aceasta slujbă, nu puteam să vă refuz pentru lacrimile și zbuciumul pe care l-ați trăit fiind despărțiți de Biserică în noaptea Învierii”, a precizat arhiepiscopul Tomisului înainte de a împărți Lumina Sfântă.
Liturghia a fost oficiată și ca o închidere firească a sărbătorii Învierii Domnului, la finalul a 40 de zile, când se sărbătorește Înălțarea.
„Să ne ajute Dumnezeu să simțim fiorul Învierii lui Hristos pentru că Învierea ține 40 de zile, chiar și joi, când e, de fapt, Înălțarea, este Învierea Domnului”, a spus ÎPS Teodosie.
Lumina a fost împărțită de Arhiepiscopul Tomisului împreună cu ceilalți preoți. Sfânta Liturghie a Învierii Domnului a fost oficiată după toate canoanele bisericești și reprezintă Odovania (încheierea) sărbătorii Învierii Domnului, când tipicul cere același sfârșit cu începutul acesteia.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, credincioșii au fost împărtășiți, după rânduială.