Cum va fi refăcută, de fapt, slujba de Înviere. Detalii despre ce se va întâmpla în această noapte în bisericile din România

Redacția IMPACT 26.05.2020, 12:04

Arhiepiscopia Tomisului a luat o decizie care se dovedește a fi cu totul inedită. În această noapte, slujba de Înviere se va repeta, întrucât pe perioada stării de urgență nu s-a putut realiza ceremonia, alături de credincioși. Cum se va oficia slujba, în contextul noilor măsuri privind distanțarea socială?

Decizia IPS Teodosie , o premieră în România

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a adoptat o hotărâre care stârnește deja numeroase critici în spațiul public. Arhiepiscopia Tomisului va oficia din nou slujba de Inviere pe care preoții au susținut-o pe 18 aprilie 2020, doar că de data aceasta le va permite credincioșilor să fie prezenți în cadrul ceremoniei religioase.

Instituția bisericească a postat deja pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului programul pentru noua slujbă de Înviere.

„Program Odovania Învierii

Mâine seară (26 spre 27 mai), la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia Odovania Învierii, după următorul program:

-ora 23:40 – clerul iese din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” și oferă lumina credincioșilor prezenți;
– ora 24:00 – se citește Evanghelia Învierii și începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată și prevăzută în cărțile de slujbă;

– După Utrenia Învierii ( în jur de 1.30) va începe slujba Sf. Liturghii. La final, se vor împărtăși credincioșii care au ținut postul de trei zile, rânduit anterior, și care s-au spovedit.

– Nu se oferă Paște sfințit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică.

Menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă, deja, de Paști, de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare”, au scris pe Facebook reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Mai mult, în încheierea mesajului, credincioșii sunt îndemnați să vină să primească lumină- „Veniți de primiți Lumină!”, deși nu se specifică nicăieri ce reguli se vor respecta pentru a limita răspândirea infecției cu noul virus.

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat, încă de săptămâna trecută că slujba de Paște va fi reluată, ca „urmare a instituirii stării de urgență în contextul pandemiei de SARS-CoV-2”, iar din acest motiv „credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă”, scrie Digi 24.

 

Sursa foto: Facebook/Arhiepiscopia Tomisului 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe